IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Международните автомобилни превозвачи се обединиха в конфедерация

Вече ще може да се делегират определени функции от държавата на автомобилния бранш

15:08 | 21.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Международните автомобилни превозвачи се обединиха в конфедерация

Браншови организации в автомобилния транспорт (БАСАТ, СОАТ, АЕБТРИ, Съюз на международните превозвачи и др.) днес официално учредиха Конфедерация на съюзите от автомобилния транспорт (КСАТ), съобщиха от Министерството на транспорта, където е подписан съвместният документ в присъствието на министър Петър Мутафчиев.

По думите на Мутафчиев това ще бъде голям плюс при оформянето на единна национална политика в автомобилния транспорт. А освен това вече ще може да се делегират определени функции от държавата на бранша (като например т.нар. многократни разрешителни при пътуванията в чужбина на товарните автомобили), като държавата ще продължава да контролира процесите и да създава регулаторни рамки.

От Министерството на транспорта обясниха за Investor.bg, че предстои промяна в някои подзаконови актове, за да може да бъдат делегирани функции, а кои точно ще бъде определено след след поредица от срещи на експертно ниво.

В близките дни пък новата конфедерация предстои да избере управително тяло, вкл. председател. Съставните организации на новата конфедерация, обединяваща фирмите от международните товарни и пътнически превози, ще продължат да съществуват и ще запазят оперативната си самостоятелност, казаха още за Investor.bg. При разговорите с държавните институции обаче ще излъчват общи представители.

Министерството на транспорта има амбицията да спомогне за подобно обединение и при морския и речен транспорт, поясниха още от ведомството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:02 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още