IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гагаузов: Туризмът може да стане един от двигателите на икономическия ръст

Според министъра за развитие на туризма могат да се ползват и средства от оперативна програма „Регионално развитие“

13:14 | 21.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Гагаузов: Туризмът може да стане един от двигателите на икономическия ръст

Туристическият отрасъл на България е един от основните национални приоритети и може да бъде между главните двигатели на икономическия растеж. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов по време на проведената днес национална конференция „Пари за инфраструктура и туризъм“.

Гагаузов отбеляза, че за развитие на туризма могат да се ползват и средства от оперативна програма „Регионално развитие“, която се управлява от неговото ведомство. Програмата е с общ бюджет 1,61 млрд. евро за периода до 2013 г., като 1,36 млрд. евро са от структурните фондове на ЕС, а останалите са национално съфинансиране.

Пряко за туризъм по тази програма могат да се ползват средства по приоритета „Устойчиво развитие на туризма“, като средствата по него са общо 218 млн. евро и ще се отпускат за реализиране на проекти в райони с голям, но неразвит туристически потенциал (балнеология, културен туризъм и др.). По посочената оперативна програма половината от средствата са за приоритет „Градско възстановяване и развитие“.

Присъстващите на форума представители на туристическия бранш изразиха становище, че на практика туризмът може да се подпомага и чрез други приоритети на оперативната програма, свързани с развитие на инфраструктурата и на културните паметници, още повече, че за основен недостатък в областта на туризма у нас се смята недобре развитата инфраструктура на страната.

На журналистически въпрос относно това дали е необходимо специално министерство на туризма, поставен от бранша още миналата година, Гагаузов отговори: „Според мен необходими са повече правомощия на туристическите браншови организации и по-малко министерства“.

Присъстващата на конференцията Анелия Крушкова, председател на Държавната агенция по туризъм, изрази категоричното си несъгласие с критиката на представители на туристическия бранш, че агенцията не прави необходимото за развитието на туризма и не изразходва по направление предоставените й средства, и напусна залата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още