IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Последни сделки за право на участие в Общите събрания на 15 дружества

Аукционът за неизползваните права на Сила Холдинг АД и пет Oбщи събрания допълват корпоративния календар

08:23 | 21.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Последни сделки за право на участие в Общите събрания на 15 дружества

Днес, 21 април, е последният ден, в който могат да бъдат придобити акции от капитала на Пангеа АД, БенчМарк фонд имоти АДСИЦ и Балкантурист Елит АД, които да дават право на глас в предстоящите Общи събрания на акционерите (ОСА) на дружествата. Отчетно-изборните събрания и на трите дружества са насрочени за за 7 май, като при липса на кворум на някое от тях, то следва да се състои на 22 май.

Във вторник е началната дата за търговията с правата, даващи възможност за увеличение на капитала на Алфа Кредит АДСИЦ. Търговията ще продължи една седмица, до 29 април, като дружеството възнамерява да увеличи двойно капитала си от 650 000 1 300 000 лв. чрез издаване на 650 хил. акции с номинална стойност 1 лев и емисионна цена 1,16 лева. За целта ще бъдат издадени 650 000 права с присвоен борсов код R3ALCR. Капиталът ще бъде увеличен само ако бъдат записани и платени най-малко 500 000 бр. нови акции. Датата на аукциона за неизползваните права е фиксирана на 13 май, началната дата за записване на новите акции е 22 април, а крайната – 27 май.

За вторник е насрочен и аукционът за неизползваните права от увеличението на капитала на Сила Холдинг АД. Общият брой права, които отиват на аукциона, е 49 943, или близо 55 на сто от всички издадени. Присвоеният борсов код на правата е R1HSI. Дружеството възнамерява да увеличи капитала си от 90 886 на 2 090 378 лева чрез издаване на 1 999 492 броя акции с номинална и емисионна цена 1 лев.

Във втория ден от работната седмица ще се състои Общото събрание на акционерите на ТБ Българо-Американска Кредитна Банка. На събранието ще бъде обсъдено разпределение на нетната печалба на банката за 2007 година, като се очаква да бъде гласувано решение за отнасяне на 32,16 млн. лв. във Фонд резервен и разпределяне на 18,94 млн. лв. дивидент, което означава, че за всяка акция ще бъдат изплатени по 1,5 лв. При липса на кворум събранието ще се проведе на 8 май.

Същия ден е и последната дата за придобиване на акции от Складова техника АД, които дават право за участие в насроченото за 8 май ОСА на дружеството. На следващия ден, 23 април, сряда пък е последната дата за закупуване на акции с право на участие в ОСА на Заводски строежи – Девня АД, което ще се проведе на 9 май.

В сряда, 23 април, ще се проведе поредната среща на Клуб Investor.bg, на която гости ще бъдат Даниела Петкова - главен изпълнителен директор на ПОК Доверие и Мирослав Маринов - Директор на дирекция "Финанси и счетоводство" в ПОК Доверие. Темата на събитието е „Влиянието на пенсионните фондове върху развитието на капиталовите пазари”.

За сряда е насрочено ОСА на Експат Имоти АДСИЦ, като при липса на кворум то ще бъде пренасрочено за 8 май. Право на участие в събитието имат всички акционери на дружеството, които са придобили акциите си най-късно на 7 април тази година.

В четвъртък ще бъде сложен краят на търговията с правата, даващи възможност за увеличение на капитала на Блек Сий Инвестмънт АДСИЦ. Дружеството предложи 650 000 права с присвоен борсов код R3BSEA, с които могат да бъдат записани 14 300 000 броя акции с номинална и емисионна стойност 1 лев. Капиталът ще бъде увеличен само ако бъдат записани и платени най-малко 8 000 000 броя нови акции. Датата на аукциона за неизползваните права, ако има такива, е фиксирана на 10 май. Крайната дата за записване на акции от увеличението е 23 май.

Същия ден ще се състои Общото събрание на акционерите на Медика АД. Очаква се на събранието да се гласува за разпределение на финансовия резултат за миналата година, като проектът за решение предвижда дивидент за акционерите в размер на 1 лев на акция или общо 335 623 лева. Останалата част от печалбата за 2007 г., или 981 872,95 лева, да бъде отнесена към неразпределена печалба, предвижда още проектът. При липса на кворум събранието ще се проведе на 12 май, като последната дата за сключване на сделки с акции на Медика на борсата, в резултат на които приобретателят ще може да упражни правото си на глас в ОСА, е 8 април.

За последния работен ден от седмицата са насрочени още две Обши събрания – на Хан Крум АД и на Пи Ар Си АДСИЦ. При липса на кворум първото ще бъде отложено за 9 май, а второто – за 12 май. Очаква се на ОСА на Пи Ар Си АДСИЦ да бъдат обсъдени няколко сделки за придобиване на недвижими имоти, както и за отдаването на някои обекти, собственост на дружеството.

В петък е последния ден, когато могат да бъдат придобити акции от капитала на 9 дружества, които да дават възможност за предстоящите им Общи събрания. Най-голям интерес от всички тях представлява ОСА на Монбат АД, което е насрочено за 16 май. На него се очаква да се гласува относно разпределението на печалбата на дружеството за 2007 година, като според проекта, публикуван в „Бюлетин Investor.bg“, се предвижда да бъде разпределен дивидент за акционерите в общ размер на 3,482 млн. лв. (17,85 стотинки на акция), а акционерният капитал да се увеличи със собствени средства от 19 500 000 на 39 000 000 лв. чрез издаване на 19 500 000 броя обикновени акции. Акционерите ще гласуват за промени в устава, съгласно които Монбат да може да извършва обратно изкупуване на собствени акции до размера и при условията, регламентирани в ТЗ и ЗППЦК, както по решение на ОСА, така и по решение на УС за срок от по-дълъг от 18 месеца от датата на решението на съответния орган. При липса на кворум ОСА ще се проведе на 9 юни

Останалите дружества, насрочили ОСА и за които е последен ден за придобиване на акции с право на участие в нег, са Мак АД, Елхим Искра АД, Екофилтър АД, които са насрочили събранията за 20 май; Недвижими имоти София АДСИЦ и Декотекс АД, чиито събрания ще се проведат на 19 май, Светлина АД (14 май); М+С хидравлик АД (16 май) и Дружба стъкларски заводи АД (14 май).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още