IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 65% е нараснал товарооборотът на Пристанище Варна Запад

Въпреки че дружеството не може да си позволи големи инвестиции за подмяна на оборудването и подобряване на инфраструктурата, товаропотокът расте

16:37 | 18.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
С 65% е нараснал товарооборотът на Пристанище Варна Запад

Пристанище Варна Запад е увеличило товарооборота си с над 65% за последната година. Това съобщи изпълнителният директор на Пристанище Варна Данаил Папазов, без обаче да уточнява конкретни данни за обработените товари. За пристанище Варна като цяло увеличението за една година е една трета. На пристанище Варна Изток работят два контейнерни оператора, а на Варна Запад – 16.

Папазов добави, че с планираните инвестиции портът може да бъде най-големият за контейнерни превози в региона. „Тъй като в Бургас се обработват три пъти по-малко контейнери отколкото във Варна, споровете къде да е най-големият контейнерен терминал са безпочвени“, смята кап. Папазов.

Изпълнителният директор съобщи, че печалбата на дружеството за първото тримесечие на 2008 г. е 180 хил. лева, като по думите му толкова добър резултат за разглеждания период не е бил отбелязван през последните пет-шест години. Въпреки че дружеството не може да си позволи големи инвестиции за подмяна на оборудването и подобряване на инфраструктурата, товаропотокът расте, отбеляза Папазов.

Той обясни, че вече се работи по изграждането на система за компютърно следене и обработка на контейнерите, в която ще бъдат вложени около 11 млн. лв. В момента на Пристанището контейнеризацията се извършва на кея и това пречи на основната работа.

Техниката си остава най-големият и болен проблем, смята Данаил Папазов. Като комичен факт той отбеляза проявения наскоро интерес към 30-годишния кран на порта, който бил описан от испанска делегация, упълномощена от музей в Барселона. Нов мобилен кран, който да замени досегашния, достоен за музеен експонат, се очаква до 2009 г.

Предстои изграждане и на шестлентов път до порта за ТИР-овете. Да се осигури дълбоководно кейово място също е сред приоритетите на администрацията. Проблемът основно е с инфраструктурата, каквато товарите изискват.

Прогнозите на водещите контейнерни оператори са, че през 2015 г. в Черно море ще се превозват между 12 и 14 млн. контейнери и ако плановете за развитие на варненския порт вървят както е предвидено, Пристанище Варна Запад ще може да поеме около 300 хил. от тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още