IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 18 април

08:00 | 18.04.08 г.
Преглед на печата за 18 април

Божков взима реванш срещу Ковачки с пристанище Лом
в. Дневник

Васил Божков е на път да вземе реванш срещу Христо Ковачки във втория директен бизнес сблъсък между двамата. При първия, през 2004 г., самоковският бизнесмен победи в конкурса за "Атоменергоремонт", с което започна походът му в енергийния сектор. Сега фирмата на Ковачки "Бри порт" отпадна от концесионната процедура за пристанище Лом. Според вече бивши участници в надпреварата е останала само една валидна оферта - на Божков, който играе заедно с "Кремиковци трейд" на Прамод Митал.

Банките ще разчитат на телекоми за развитието на платежната инфраструктура
в. Дневник

Бизнесът с разплащанията ще претърпи много динамично развитие в следващите 10 години, прогнозира консултантската компания KPMG в един от последните си доклади, представен в четвъртък по време на десетия български финансов и ИТ форум. Основният двигател на развитието ще е както засилващото се търсене от страна на индивидуалните клиенти, които стават все по-склонни да използват некешови разплащания, така и нарастващите нужди на пазара за по-бързи и лесни транзакции. Банките, които не успеят да посрещнат тези нужди, ще пострадат от отлива на клиенти. Прогнозата на KPMG е бизнесът с разплащания да нарасне от 70 млрд. транзакции годишно в Европа до няколкостотин милиарда, като паралелно се разшири и обхватът на възможните канали за извършването им. Очаква се силно развитие на съществуващите и поява на нови системи за плащания и оператори.

Хотелската верига "Мариот" влиза в България
в. Дневник

Международната хотелска верига "Мариот" (Marriott) влиза на българския пазар и ще управлява хотелски комплекс в Обзор. Информацията потвърдиха от инвеститора в обекта - руската строителна компания "АКГ 2000".
"Мариот" от няколко години търси възможност да влезе на българския пазар, като проучваше различни възможности в София. Според източник от пазара интересът на веригата към София се запазва. Хотелът на "Мариот" в Обзор ще е част от по-голям комплекс, наречен "Обзор блек сий бийч енд СПА ризорт" (Obzor Black Sea Beach&Spa Resort).

Почваме наесен ремонт на “Боинг”
в. Стандарт

Самолети "Боинг" 737 и "Еърбъс" А320 ще се ремонтират у нас от есента. Първата машина на "Луфтханза" ще влезе в базата за обслужване и ремонт на немската компания през октомври. В смесеното дружество 80% има "Луфтханза Техник". 20% държи "Бългериън Авиейшън Груп", собственост на "Химимпорт", който държи още "Хемус Ер" и "България Ер". В модернзицията и оборудването на халетата на хангар 3 на летище София компанията ще вложи над 18 млн. евро. Още 5 млн. евро ще отидат за обучение на специалистите, които ще се грижат за летателните апарати. 150 души вече са наети и са преминали обучение у нас. В момента те карат 6-месечен стаж в други центрове за обслужване на "Луфтханза" в Европа. До 2010 г. ще бъдат назначени общо 350 служители. Това обясни Андреас Хайцнер, старши вицепрезидент по обслужването на самолети на "Луфтханза Техник Германия".

Сливането на ниви по-евтино
в. Стандарт

Таксите за обединяване на ниви и уедряване на земеделски парцели ще бъдат намалени. Това предвиждат промени в правилника за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, приети от Министерски съвет. Ако собствениците доброволно комасират земите си, ще могат да разчитат на евтина помощ от експерти на земеделското министерство, както и на лесно и бързо предоставяне на нужните скици. Три пъти скачат глобите за нарушения при промяната на предназначението на горите, решиха депутатите. Санкцията ще бъде между 3000 и 15 000 лв. вместо сегашните от 100 до 500 лв.

Борисов наруши закона, за да даде "Ариана" на частник
в. Сега

Противно на обещанията за генерална промяна в управлението на София, кметът Бойко Борисов е подписал поредния скандален договор за отдаване на имущество на частна фирма без конкурс в нарушение на закона. Благодарение на това "Профудс" ще печели милиони от експлоатацията на търговски обекти и площи около езерото "Ариана".
Това става ясно от договорите между общината, областната управа на София и частната фирма, с които "Сега" разполага. Документите бяха предоставени от съветника от ДСБ Ивайло Йонков, тъй като от общината отказаха да ги дадат по закона за достъп до обществена информация.
Езерото "Ариана" е публична държавна собственост, част от паметника на градинско-парковото изкуство "Борисовата градина". През лятото на 2006 г. областната управа, която по закон го стопанисва, сключва споразумение за временно ползване със Столична община. На свой ред кметът Бойко Борисов го даде за експлоатация за 5 г. на фирма "Профудс", без да обявява конкурс.

Пчелите измират заради GSM-ите
в. Новинар

Високата смъртност на пчелите у нас в последните две години се дължи на вредните вълни, които излъчват мобилните оператори. Тази хипотеза изказа вчера Махаил Михайлов, председател на Столичния браншови пчеларски съюз. Той уточни, че засега тази теория не е доказана.
Преди две години изненадващо в САЩ само за няколко месеца измряха 80 на сто от пчелите. Американски експерти смятат, че причината е в отровните пестициди, използвани в земеделието, но не изключиха и възможността виновници да са вълните от мобилните телефони. По данни на съюза около 50 процента от българските пчелни семейства са измрели само за една година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 26.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още