IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Одобриха закона за кредитиране на студенти и докторанти

Максималният лихвен процент и по двата кредита може да бъде основният лихвен процент плюс 2 пункта

16:01 | 17.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Одобриха закона за кредитиране на студенти и докторанти

Студентите и докторантите ще могат да получават кредити за плащане на таксите си за обучение, се казва в одобрения днес от правителството Закон за кредитиране на студенти и докторанти с държавна финансова подкрепа.

Премиерът Сергей Станишев каза на специална пресконференция, че идеята за този закон датира от преди 11 години, като целта му е да се облекчи достъпът до висше образование.

По закона ще се получават два вида кредити. С първия вид студентите и докторантите на възраст до 35 години ще могат да плащат таксите си през целия период на обучение. За отпускането на такъв кредит не се изисква никакъв вид обезпечение. Изплащането му е с гратисен период, така че фактически плащанията започват една година след завършването на следването или след получаване на степен доктор. Таксите ще се превеждат директно на съответното висше учебно заведение.

Вторият вид кредит, за който също не се изисква никакво обезпечение, е за издръжка и на него имат право студенти и докторанти с едно дете. Размерът на кредита е една минимална работна заплата и той също ще се получава по време на следването и една година след него.

Максималният лихвен процент и по двата кредита може да бъде основният лихвен процент плюс 2 пункта, а гарант и по двата, включително главниците и лихвата, е държавата.

Ако по време на периода на изплащане на кредита кредитополучателят има две или повече деца, останалата част от кредита се опрощава, а задълженията по кредита към банките се поемат от държавата. Ако пък кредитът бъде погасен предсрочно, кредитополучателите не дължат никакви наказателни лихви.

При евентуална смърт или трайна нетрудоспособност на кредитополучателя оставащите му задължения не се прехвърлят към други лица, а се изплащат от държавата.

Двата кредита, от които могат да се ползват както български, така и граждани на ЕС, могат да се отпускат от всички търговски банки, които преди това са сключили съответното споразумение с министъра на образованието и науката.

Ако в договора между банката и кредитополучателя са включени по-високи лихвени проценти или други допълнителни утежнения по кредита, те ще се считат за недействителни.

По думите на премиера банките ще се конкурират да отпускат този вид кредити, тъй като се предполага, че завършилите студенти ще имат добра работа и ще бъдат платежоспособни.

Средствата при опрощаване на кредити държавата ще изплаща чрез специален фонд.

Във връзка с журналистически въпрос Станишев потвърди, че днес започват действителните преговори между коалиционните партньори за промените в кабинета, които по всяка вероятност ще продължат няколко дни. По думите на премиера до Великден трябва вече да са известни окончателните промени в правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още