IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

До 30.04 е срокът за подаване на справки за доходи извън трудови договори

Тази година документът се подава от работодателите и самоосигуряващите се лица в срок до 30 април 2008 г., а не както миналата година – до 15 април

11:20 | 17.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
До 30.04 е срокът за подаване на справки за доходи извън трудови договори

На 30 април изтича срокът, в който работодателите трябва да подадат в Националната агенция за приходите (НАП) справката за физическите лица, на които са изплатени доходи извън трудови правоотношения и пенсии, припомниха от НАП.

Тази година документът се подава от работодателите и самоосигуряващите се лица в срок до 30 април 2008 г., а не както миналата година – до 15 април.

Представянето на справката е задължително за всички работодатели, които през 2007 г. са изплатили доходи, различни от тези по трудовите договори, като това става в териториалната дирекция на НАП по място на регистрация на платеца. Всички работодатели, които подават информация за повече от десет физически лица, са длъжни да представят справката само на електронен носител. Програмният продукт, чрез който се генерира справката, е достъпен на интернет страницата на НАП.

При непредставяне или ненавременно подаване на документа се налага имуществена санкция или глоба в размер на 250 лв. за всяко физическо лице, за което не е представена информация. При повторно нарушение санкция е в размер на 500 лв.

Всяка година справките, които работодателите подават пред НАП, се съпоставят с подадените декларации от физическите лица. По този начин служителите на НАП засичат дали има несъответствия между декларираните от физическите лица доходи и информацията от работодателите.

На 30 април изтича и срокът, в който трябва да се подадат декларациите за облагане на доходите на физическите лица. Очаква се в последните девет работни дни да бъдат подадени около 350 хил.-400 хил. декларации. От началото на годината досега общият брой на подадените декларации е 300 хил.

От НАП напомнят още, че срокът, в който трябва да се заплати данъкът за довнасяне по годишните декларации също е до 30 април.

От ТД на НАП София съобщиха също днес, че до края на март по сметките на териториалната дирекция са постъпили 1,26 млрд. лв. данъци и осигурителни вноски. В сравнение с първото тримесечие на миналата година ръстът на приходите е 55,24%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още