IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

С 34% повече фирми са подали декларации за облагане с корпоративни данъци

Един от факторите за този ръст е излизането „на светло” на някои от фирмите, които досега са били част от сивата икономика

12:01 | 16.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
С 34% повече фирми са подали декларации за облагане с корпоративни данъци

До 31 март в офисите на Националната агенция за приходите (НАП) са приети 210 хил. декларации за облагане с корпоративни данъци, което е с 34% повече от миналата година, когато до изтичането на крайния срок са подадени 156 хил. декларации, съобщиха от НАП.

Увеличеният брой на приетите декларации за облагане с корпоративни данъци се дължи на няколко фактора, се казва в съобщението.

Първият е излизане „на светло” на някои от фирмите, които досега са били част от сивата икономика. Втората причина е подобряването на условията за правене на бизнес в страната и в резултат на това увеличаване на броя новорегистрирани дружества. На трето място е отпадането от облагане с патент на всички юридически лица.

До 31 март тази година чрез интернет декларации са подали 40 хил. фирми, което е с 4 пъти повече от миналата година.

От днес е на разположение новата електронна услуга на агенцията - декларация за доходите с баркод, за която не се изисква наличието на електронен подпис. Използването на тази услуга гарантира на 100%, че в попълнената декларация за облагане с доходи няма да има технически грешки, твърдят от агенцията. Освен това софтуерът позволява на клиентите на НАП да запазят копие от данъчната си декларация, в което е попълнена датата и часа на изготвянето й.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още