IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Оптимизмът в бизнеса намалява

Броят на песимистите по отношение на близкото бъдеще се е увеличил, все пак като цяло преобладават позитивно настроените

11:32 | 16.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Оптимизмът в бизнеса намалява

Социологическа анкета сред бизнесмените, участници в 11-тото издание на изложението "Партнерс Експо" в Плевен, показва, че 53 на сто от тях оценяват икономическата обстановка в страната като "по-скоро лоша", съобщи авторът на изследването - социологът Димитър Грънчаров, цитиран от БТА.

Като "много добра" среда за бизнес са определили обстановката у нас 6,7 на сто от ръководителите и собственици на фирми-участнички, а като "добра" - 40 на сто. Липсват отговори в двата края на скалата - "отлична" и "много лоша", уточни Грънчаров.

Тези резултати показват промяна на тенденцията за оптимистично оценяване на икономическата обстановка, която бе наблюдавана в изследванията по време на "Партнерс Експо" през последните две години, коментира социологът.

Той обаче уточни, че според него очакванията на бизнесмените за случващото се през следващите 12 месеца са по-скоро оптимистични.

66,6 на сто от изложителите (общо 68 фирми) предвиждат подобряване на средата за правене на бизнес у нас, а 13,3 на сто не очакват сериозни промени. Значително се увеличава делът на анкетираните, според които бизнес средата ще се влоши. Те са 20 на сто, докато през 2007 г. са били 3,4 на сто, посочи Грънчаров.

Броят на песимистите по отношение на близкото бъдеще се е увеличил, уточни Грънчаров, като поясни, че изследването не е достатъчно подробно, за да даде отговор на въпроса каква е причината за това.

В тазгодишното издание на изложението „Партнерс Експо“ участие вземат производители, вносители и дистрибутори в областта на строителните материали и изолации; дограма, щори, сенници; настилки и облицовки; обзавеждане и градински мебели; телекомуникации и офис техника; сигнално-известителна техника; отоплителна техника; специализирани издания и рекламна дейност; недвижими имоти и кредитни институти, както и лека промишленост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още