IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 16 април

07:53 | 16.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 16 април

Брюксел чака "кръв, пот и сълзи", за да пусне парите от фондовете

в. Дневник

Няма изгледи спрените средства от предприсъединителните фондове ИСПА и САПАРД да бъдат пуснати до края на май, твърдят запознати със случая източници в Европейската комисия (ЕК). Брюксел не смята, че дотогава България ще успее да докаже, че системите за контрол и управление на средствата по ИСПА ще заработят успешно. Парите по САПАРД остават блокирани и докато не приключи разследването на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ по аферата с източването на 7.5 млн. евро. Оттам вече предупредиха преди време, че в България продължава да няма последици от разследването.

Банките помагали на сивата икономика

в. Сега

Банковият надзор трябва да прави проверки на произхода на средствата, с които бизнесът и гражданите погасяват кредитите си. Това коментира вчера шефът на БСК Божидар Данев. "Ако направите проверка в коя да е банка, ще видите, че никъде не се следи от какви източници се погасява кредитът. Това означава, че част от тези кредити се погасяват с финансови потоци от сивия сектор", заяви Данев. Той настоява данъчните също да проверят с какви средства юридическите лица погасяват заемите си, след като не са декларирали съответната печалба.

"Кремиковци" търси заеми за заплати

в. Стандарт

"Кремиковци" търси заеми, за да продължи да работи и да се изплатят забавените пари на служителите. Това стана ясно след среща на техническия директор на комбината Стоян Пирлов с работниците. Въпреки че бе освиркан, той единствен от ръководството излезе да разговаря с тях. Близо 1000 души се събраха на протест пред административната сграда на "Кремиковци" вчера сутринта. Те настояват да получат забавените си заплати за февруари и март, както и парите за храна още от декември насам. Една трета от хората в "Кремиковци" са взели заплати за февруари. Прави се всичко възможно и останалите да получат парите си, каза Пирлов.
Александър Томов се опитва да обяви комбината в несъстоятелност, което би било изгодно за евентуални нови собственици, но ще нанесе страшни удари на завода, каза ръководителят на синдикат "Металици" Васил Яначков.

Хотел расте в училищен двор в Поморие

в. Дневник

"На 20 км от Бургас" местната власт сътвори поредния безумен прецедент, като даде на бартер част от училищен двор срещу "обзавеждане на кухня и училищни кабинети". В резултат в двора на гимназия "Иван Вазов" ще изникне представител на новия хибриден жанр "апартаментен хотел". Оградата му ще е точно под баскетболния кош на децата и на метри от входа на училището - едно истинско постмодернистично съчетание. Новият строеж е "подарък" от общинския съвет - през 2002 г. той е прехвърлил терена (дотогава публична общинска собственост) на софийска фирма, собственост на "чужди инвеститори" от Панама, и според кмета Петър Златанов сделката не може да се ревизира.

"Български пощи" преговаря за отваряне на мрежата си

в. Дневник

Вече няма причина историческият пощенски оператор "Български пощи" да не отвори мрежата от станции из страната за новите си конкуренти. Вчера в Държавен вестник беше публикувана наредбата с правила за взаимен достъп между веригите от пощенски станции на доставчиците на универсалната услуга. До два месеца операторите трябва да внесат в Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) типовите договори за взаимен достъп. Те трябва да съдържат списък с местата за достъп до мрежата от станции и тяхното местоположение. Операторите трябва да посочат още вида на услугите и техните цени, както и срока на договора и при какви условия се прекратява. Становище по типовите договори трябва да даде и антимонополният регулатор. Според наредбата "Български пощи" трябва да отговорят на искане за достъп от конкурентен оператор в срок от 45 дни.

Румъния отново повиши таксите за преминаване на Дунав мост

в. Дневник

Поредно завишение на таксите за преминаване на Дунав мост от румънска страна регистрираха шофьори. Информацията потвърди пред "Дневник" изпълнителният директор на Българо-румънската търговско-промишлена палата Емилиян Енев. С около 2 евро за лек автомобил повече събират северните ни съседи. До момента цената за удоволствието да се премине през пункта в Гюргево беше 7.30 евро. Занапред за придвижване в двете посоки по Дунав мост - от България към Румъния и обратно, шофьорите на леки автомобили трябва да плащат 9.27 евро в Гюргево и още 8 евро в Русе. Завишение вероятно има и за по-големите превозни средства, уточни Емилиян Енев, който обеща повече информация в следващите дни.

Влаковете се движат средно с 80 км/ч

в. Новинар

Българският влак е увеличил средната си скорост на 81 км в час, съобщиха вчера от националната компания "Железопътна инфраструктура". От 2002 г. насам това е повишение на скоростта с 2 км в час. Мотрисите се движели по-бързо, защото са подновени релсите в трудни за преминаване участъци. В момента най-виосоката скорост, която могат да достигнат влаковете ни, е 140 километра в час през лятото и 100 километра през зимата.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:08 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още