IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Загуба на талантлив служител струва колкото заплатата му за 18 месеца

Само около половината служители в банковия сектор са мотивирани и знаят какво точно се очаква от тях

15:18 | 15.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Загуба на талантлив служител струва колкото заплатата му за 18 месеца

„40% от наетите кадри, които не се вписват в компанията, напускат около година и половина след назначаването им, а средната стойност на загубата на един талантлив служител се равнява на стойността на една и половина годишната му заплата”, смята Антъни Хасиотис, главен изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на Пощенска банка. 

Той участва в конференция на тема „Предизвикателство човешки фактор – отличителна характеристика и уникално конкурентно предимство във финансовия и банков сектор”, организирана от Wilson Learning.

По думите му отличният служител трябва да бъде ефективен, гъвкав, предан и да преследва резултати, а талантливият се отличава със следните качества: здравомислие, честност, способност да се съсредоточава върху целите си, любопитство и отвореност към промяна, стремеж към усъвършенстване, способност за превъзмогване на трудностите.

Според представените от Хасиотис данни едва 25% до 55% от служителите в банковия сектор са мотивирани и знаят какво точно се изисква и очаква от тях. По думите му задържането на ключови служители, и особено на мениджъри, трябва да е основен приоритет за компаниите от банковия сектор в България.

„Финансовият и банков сектор в България е сред най-динамично развиващите се отрасли на икономиката. Вследствие на това промяната на трудовия пазар би трябвало да води след себе си и до промяна във философията и отношението на компанията към служителите”, подчерта Антъни Хасиотис.

Сред по-интересните наблюдения, който той цитира, са това, че на един мениджър са му необходими средно 6,2 месеца, за да стане продуктивен на нова позиция. В същото време се оказва, че е доста трудно да се определи в какво е най-добър даден служител, като едва 20% от служителите правят на работното си място това, в което са най-добри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още