IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ФЕЕИ с портфейлна гаранция за вземания на стойност 16 млн. лв.

Дружеството е подписало договор с Фонд Енергийна ефективност под формата на гаранционно споразумение за обезпечаване на вземания на ФЕЕИ

13:21 | 14.04.08 г.
ФЕЕИ с портфейлна гаранция за вземания на стойност 16 млн. лв.

Фонд за енергетика и енергийни икономии (ФЕЕИ АДСИЦ) и Фонд „Енергийна ефективност (ФЕЕ) подписаха първата за България „портфейлна гаранция” под формата на гаранционно споразумение за обезпечаване на вземанията на ФЕЕИ АДСИЦ, произтичащи от договори за предоставяне на услуги, свързани с енергийна ефективност, съобщиха от ФЕЕИ.

Подписаната портфейлна гаранция се отнася за гарантиране на проекти в публичния сектор, като общият размер на вземанията, които се включват в нея, възлиза на 16 млн. лева.

Предлаганият продукт от ФЕЕ под формата на портфейлна гаранция осигурява възможност на ESCO дружествата за по-добра ликвидност при обслужване на дълговете им от финансови институции.

Обичайната практика на ESCO компаниите е те да се явят на търг за един проект, а след това да се обърнат към банка за осигуряване на финансирането му, или да имат готова линия за финансиране, която да обезпечават с проекти. Недостатъкът на този подход е, че типичните ESCO дружествата разчитат до голяма степен на дългови инструменти за финансиране на своите договори за изпълнение. Това изисква паричните им потоци да бъдат много прецизно бюджетирани и разчетени по време. Забавени плащания или необслужвани кредити от страна на клиентите им могат сериозно да нарушат обслужването на дълговете на самата ESCO компания.

С предлаганите портфейлни гаранции ФЕЕ на практика поема финансовия риск на ESCO дружеството и гарантира, че ще покрие подобни смущения във вземанията. Това освобождава мениджмънта на ESCO компанията от управление на несвойствени рискове и дейности и му дава възможност да се фокусира единствено върху основната дейност.

ФЕЕИ АДСИЦ, което е част от икономическата група на Енемона АД, бе учредено през февруари 2006 г. Целта на фонда е секюритизация на вземания в проекти в сферата на енергийната ефективност и енергетиката, като с приоритет са т.нар. ЕСКО договори.

До момента ФЕЕИ е закупило вземания на стойност над 8 млн. лв. от проекти по енергоефективни дейности за общински и индустриални проекти и търговия с електроенергия.

От началото на днешната борсова сесия няма сключени сделки с книжата на ФЕЕИ АДСИЦ.

Свързани компании:

Фонд за енергетика и енергийни икономии - ФЕЕИ АДСИЦ(FEEI)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:27 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още