IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 14 април

07:27 | 14.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 14 април

Трима в битка за стола на Петков
в. Стандарт 

Нов вътрешен министър избира премиерът Сергей Станишев, след като Румен Петков подаде оставка. Трима са основните претенденти за поста. С най-големи шансове е червеният депутат Георги Юруков, твърдят от "Позитано" 20. За МВР шеф се гласи и колегата му Младен Червеняков. Той е автор на новия закон за МВР. Част от социалистите предлагат посланикът ни в Брюксел Бойко Коцев да бъде върнат, за да седне в креслото на "Шести септември". Решението ще бъде взето от Съвета на коалицията. Очаква се тримата лидери да заседават още утре. Основен ремонт на кабинета готви Станишев за Великден. БСП, НДСВ и ДПС ще жертват по двама министри, твърдят депутати. Според тях Петков ще остане министър в оставка до избора на нов МВР шеф. После ще се върне в парламента. Очаква се той да оглави предизборния щаб на БСП.

Европейската комисия иска Дунав мост II е готов до две години
в. Дневник

Вторият Дунав мост при Видин-Калафат да бъде изграден и пуснат в експлоатация до края на 2010 г., поиска от транспортното министерство представителят на Европейската комисия (ЕК) Жероен ван Ойл в края на миналата седмица на среща за състоянието на проекта. В срещата участваха зам. транспортният министър Весела Господинова, областният управител на Видин Кръстьо Спасов и кметовете на Видин и Калафат. Представителят на ЕК обясни,че видяното в момента на строителната площадка на моста е задоволително, но очакванията на комисията са за по-добри резултати от изпълнението на проекта. Мостът ще бъде изграден до април 2010 г., има нова строителна програма, с която ще може да се навакса натрупаното 4-месечно закъснение, заяви Весела Господинова.

Банковите карти у нас минаха 6.5 милиона
в. Сега

Банковите карти навлязоха масово в ежедневието на българина. Активните карти към 30 юни 2007 г. са 6 560 786. Това сочи публикуваната за пръв път статистика от БНБ за операциите с платежни карти. Най-голям е делът на картите с логото на "Борика" и Maestro. У нас има 3748 банкомата и 28 232 ПОС терминала, като броят на търговците, които са сключили договори за приемане на плащане с карти, са 9121. Това сочи статистиката на БНБ, която е направена на базата на отчетите на търговските банки.

"Кремиковци" скарал братята Митал
в. Дневник

Борбата за "Кремиковци" поднови старата вражда в семейството на един от най-богатите индийци Лакшми Митал, пише вестник "Съндей таймс". Споровете в семейството, започнали още през 1994 г., когато Лакшми Митал се отказал да работи за семейния бизнес, за да управлява свой собствен. Сега Лакшми се готви отново да запали искрата на раздора, като се възползва от нелеката ситуация, в която по-млакият му брат Прамод е изпаднал и да купи "Кремиковци" за 50 милиона евро, или по-малко, отколкото е убеден, че струва.

През 2005 г. Прамод чрез компанията си "Глобал стийл холдингс" купи "Кремиковци" за 72 млн. евро, като се надяваше да успее да я продаде на руска компания за не по-млако от 150 млн. евро. Лошото управление на завода, обаче разревожи българските инвеститори, които принудиха Прамод да го продаде, тъй като дължи и неустойки по облигационния заем от 325 милиона евро.
Освен това в момента "Глобал стийл холдингс" изпитва и сериозни проблеми в дейността си в Нигерия, където дори е заплашена със съд. Прамод обаче не иска да продаде бизнеса си на по-големия си брат, пише още "Таймс". По източници на вестника Лакшми вече е отправил запитване към българското правителство, което държи дял от 25% в "Кремиковци", да купи завода за по-млако от 100 млн. евро.

Според изтоичници близки до семейството, цитирани от "Таймс" миналата седмица Прамод не е издържал на проблемите и е помолил брат си за помощ, а Лакшми се е отзовал, не за да му помогне, а да се спечели от тежката ситуация. През миналата седмица Прамод заяви, че няма споразумение да продаде бизнеса си на брат си и няма намерение да изостави дейността си в Нирегия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още