IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Служителите на ЧЕЗ получиха исканото увеличение, прекратяват стачката

От страна на синдикатите е бил направен известен компромис по отношение на изравняването на заплатите на служителите на еднакви длъжности

12:46 | 11.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Служителите на ЧЕЗ получиха исканото увеличение, прекратяват стачката

Стачката в ЧЕЗ Електроразпределени е прекратена, работниците получават 25 на сто увеличение на заплатите, каза председателят на Националния стачен комитет към КТ "Подкрепа" Евгени Душков, цитиран от БТА.

Вчера служителите на дружеството започнаха ефективна стачка.

Споразумението за прекратяване на стачката и Колективният трудов договор са подписани от обединения стачен комитет в дружеството и ръководството на компанията в лицето на изпълнителния директор на ЧЕЗ Елекстроразпределение Ян Рожка и Атанас Дандаров.

Договорените в колективния трудов договор параметри са 25-процентно увеличение на основните работни заплати плюс 6 на сто месечен бонус за всички служители, както и 40 лева ваучери на месец. Споразумението бе подписано с взаимни компромиси, каза Душков.

Той посочи, че от страна на синдикатите е бил направен известен компромис по отношение на изравняването на заплатите на служителите на еднакви длъжности. Това изравняване ще стане в рамките на увеличението с 25 на сто, като по-ниските заплати ще "догонват" по-високите, но ще има долен праг, под който заплащането за даден вид работа да не може да достигне, поясни Душков. Той посочи, че по този начин ще се избегнат аномалиите в заплащането.

Увеличението на работните заплати ще струва на работодателя 39,08 млн. лв., добави Душков. То ще влезе в сила със задна дата от 1 януари 2008 г. и ще бъде изплатено със заплатите за април.

Не успяхме да постигнем споразумение за съкращенията на персонала, но договорихме обезщетения между 4 и 14 брутни работни заплати в зависимост от стажа и възрастта на служителите, каза председателят на Федерация "Енегретика" към КТ "Подкрепа" Мирослав Митовски. Той посочи, че с извоюваното увеличение на заплатите и с 10-процентния плосък данък, тези обезщетения стават значително по-високи.

Възможно е скоро да протестират и служителите в електроразпределителното дружество E.ОН, където също се очакват съкращения, смята той. Душков посочи, че за по-високи заплащания ще настояват и служителите в БТК, както и в пощите. Не е изключено и в тези две дружества да има стачка, добави Душков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още