IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Намалиха капацитета на 5 блок на АЕЦ наполовина заради технически проблем

Продължават подготвителните дейности за плавно повишаване на мощността на пети блок, което ще се осъществи в рамките на деня

17:02 | 10.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Намалиха капацитета на 5 блок на АЕЦ наполовина заради технически проблем

Около 9.00 часа днес в кондензатора на турбината на 5 блок на АЕЦ Козлодуй е констатирано отклонение на показателите на водохимичния режим (изискванията за чистотата на водата към турбината), съобщиха от атомната централа.

В съответствие с технологичните изисквания в 09.15 ч. е започнало намаляване на мощността на реактора на 5 енергоблок за извършване на дейности по установяване и отстраняване на евентуални пропуски на охлаждаща техническа вода от р. Дунав към кондензатора.

Към 11.45 ч., когато блокът е бил разтоварен до 55% от капацитета му, водохимичният режим на водата е нормализиран и понижаването на мощността е прекратено.

За необходимостта от намаляването на мощността на 5 блок незабавно са уведомени Централно диспечерско управление (ЦДУ) и Агенцията за ядрено регулиране.

Случаят няма отношение към системите за безопасност на реактора на 5 енергоблок. Няма промени в радиационната обстановка на площадката и в района на АЕЦ “Козлодуй”.

Продължават подготвителните дейности за плавно повишаване на мощността на пети блок, което ще се осъществи в рамките на деня. Шести блок работи със 100% натоварване на мощността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още