IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фонд „Земеделие“ нямал чак сериозни недостатъци

А за тези пропуски, които има в работата на фонда, са виновни Николай Василев и Асен Асенов, смята директорът на фонда, като допълни, че има "къртица" сред служителите си

14:17 | 10.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Фонд „Земеделие“ нямал чак сериозни недостатъци

"В оценките от сертифициращия доклад на ЕК за работата на фонд "Земеделие" Разплащателна агенция няма оценка "1", която означава сериозни недостатъци", заяви на специална пресконференция изпълнителният директор на фонд "Земеделие" Димитър Тадаръков.

Беше обяснено, че в сертифициращия доклад за 2007 г., а и по принцип в такива доклади, не се дава една оценка за работата на разплащателната агенция през годината, а има няколко оценки по основните й направления на работа. Само при наличие на "1" може да има ограничаване на дейността на Разплащателната агенция. Оценка "2" означава незадоволителна работа по даденото направление, "3" - задоволителна, "4" - добро изпълнение и "5" - в съответствие с най-добрите практики.

Незадоволителна оценка ("2") нашата Разплащателна агенция е получила в четири направления. Първите две са недостатъчно ресурсно обезпечение (персонал и офиси) на централно и местно ниво. Другите две слабости са липса на резултати по отношение на стоковите сметки и незадоволително ниво на вътрешния одит.

Тадаръков заяви, че за първите две слабости главната вина носи министърът на държавната администрация Николай Василев, който през месец ноември 2007 г. не е разрешил на ДФ "Земеделие" да увеличи персонала си с още 331 човека. В тази връзка през март тази година Министерският съвет е разрешил увеличение на персонала на фонда със 150 човека, като в края на годината по всяка вероятност ще има разрешение за още 181 човека.

Относно слабостите във вътрешния одит Тадаръков обясни, че въпросът касае всъщност доклади, които е трябвало да бъдат предоставени на фонда от Агенция "Митници", за което той е писал три служебни писма до директора на "Митниците" Асен Асенов, но до сега отговор няма.

Що се отнася до липсата на резултати по стоковите сметки, беше обяснено, че всъщност става въпрос за счетоводна методология за отчитане на сметките, който въпрос вече е изчистен.

Както е известно, преди около седмица за пръв път въпросните оценки на ЕК бяха разпространени от представители на ГЕРБ. В тази връзка от фонда днес заявиха, че всъщност в онзи вариант, в който има една оценка "1" има грешка, тъй като това е английската, а не българската версия на таблиците с оценките, в която английска версия има разместване на цифрите.

Тадаръков нарече "ГЕРБ-ова къртица" човека от фонд Земеделие, изнесъл неправомерно посочената информация от ЕК. В тази връзка Тадаръков съобщи, че днес е разпространил във фонд "Земеделие" писмо за вътрешно ползване, с което забранява на служителите си да извършват разследване за самоличността на "ГЕРБ-овата къртица". От друга страна той призовава въпросната "къртица" да насочи усилията си в професионалната сфера, а не в издаване и предаване на вътрешна информация. Тадаръков увери журналистите, че ако разбере коя е "къртицата", ще назначи въпросния човек за свой личен съветник, за да има по-достоверна информация.

Относно разследването за злоупотреби на бившия директор на фонд "Земеделие", Асен Друмев, Тадаръков коментира, че ако има нарушения, те не са относно процедурата по програма САПАРД.

Относно разследването на отпускането на средства по 15 проекта на САПАРД на обща стойност 48,5 млн. лв. Тадаръков анализира, че 6 от проектите на обща стойност 21,55 млн. лв. са оттеглени, а от останалите проекти е платено само по един през февруари тази година и сумата е 2,68 млн. лв.

Относно Програмата за развитие на селските райони шефът на фонд "Земеделие" съобщи, че набирането на документи за изплащане на средства по отделни мерки по програмата ще стартира по график.

В средата на този месец стартира и най-голямата като обем от средства мярка - модернизиране на земеделските стопанства, като средствата по нея до 2013 г. са общо 1,04 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:40 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още