IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Industry Watch: Оптимисти сме за ръста на БВП, няма риск от прегряване

Запазване на растежа от 6,2% и през тази година прогнозират български икономисти

13:20 | 10.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Industry Watch: Оптимисти сме за ръста на БВП, няма риск от прегряване

На база на наличните данни за изминалата година се запазва оптимизмът на икономистите за ръста на БВП, предвиждан да бъде 6,2% през тази година и 6,4% през 2009 г., се казва в актуализираната прогноза за 2008 г. на Industry Watch.

Припомняме, че във вторник от Международния валутен фонд представиха своята прогноза, според която ръстът на БВП на страната тази година ще се забави до 5,5 на сто спрямо 6,2 на сто за 2007.

Консенсусът между българските макроикономисти, които участват в съставянето на прогнозите на Industry Watch, се противопоставя на опасенията за „прегряване” на икономиката. „Въпреки че очакваме по-бърза инфлация на потребителските цени – 9,6 на сто при прогнозирани през есента 5,7 на сто (и отчетена инфлация от 8,4 на сто за 2007), в това не виждаме риск пред паричната и финансовата стабилност в страната“, се казва в доклада. За 2009 г. в доклада се предвижда инфлация на ниво от 6,3 на сто.

Понижава се прогнозата за реалния ръст на крайното потребление до 4,9 на сто спрямо очаквани през есента 5,8 на сто, а за 2009 г. се очаква допълнително забавяне на ръста до 4,8 на сто.

От Industry Watch не смятат, че има и системни рискове пред българската банкова система, породени от продължаващия относително бърз ръст на кредитирането.

Икономистите очакват търговският дефицит да продължава да се увеличава – процес, който се обяснява в най-голяма степен с увеличаването на притока на чужди капитали в икономиката. Според тях реалният ръст на износа на стоки и услуги през тази година ще бъде 7,8 на сто, а този на вноса – 9,5 на сто. За 2009 г. се прогнозират съответно ръст от 8,1 на сто на износа и от 8,9 на сто на вноса.

Общите инвестиции – местни и чужди – се очаква да растат в реално изражение в границите на 14-20%.

Системните рискове пред икономиката не произтичат от търговския дефицит, а от липсата на политическа воля за структурни реформи, подобряване на бизнес средата и съдебната система, се подчертава в доклада.

Прогнозираният фискален излишък ще бъде значителен през 2008 г. – средно 3,2% от БВП.

Правителството продължава да събира повече пари, отколкото са му нужни по закон, като аргументира това като политика срещу дефицита по текущата сметка, заявяват от Industry Watch. Това обаче ограничава шансовете за по-бързо акумулиране на капитал в икономиката. Правителството ще бъде под натиск да изхарчи преизпълнението на данъчните приходи с предизборни цели, което ще наруши политическото обещание за таван на публичните разходи до 40% от БВП.

Макропрогнозите на Industry Watch се провеждат за девети пореден път като допитване сред водещи български икономисти и представляват усреднени стойности от прогнозите на икономистите Георги Ангелов, Георги Ганев, Любомир Димитров, Ивайло Николов и Георги Стоев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още