IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дават до 2 млн. евро от фондове на ЕС за проекти за енергийна ефективност

За инсталация за биогаз могат да бъдат получени от ЕС до 1,5 млн. евро, т.е. между 50%-65% от стойността на проекта

15:47 | 09.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Дават до 2 млн. евро от фондове на ЕС за проекти за енергийна ефективност

За проекти, свързани с повишаване на енергийната ефективност (ЕЕ) и получаване на електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) могат да бъдат получени средства по три фонда на ЕС, стана ясно по време на Четвъртия международен конгрес „Енергийна ефективност и ВЕИ”, в частта за „Производство на енергия от ВЕИ и отпадъци”.

По Програмата за развитие на селските райони могат да се финансират проекти на 231 общини в страната, а също и проекти на основата на публично-частното партньорство в тези общини. Например за изграждането на инсталация за биогаз, която трябва да е близо до сравнително голяма ферма, могат да бъдат получени до 1,5 млн. евро, т.е. между 50% и 65% от стойността на проекта. По тази програма едноличен търговец би могъл да получи средства за подобен проект, само ако поне половината от доходите му идват от земеделие.

При реализирането на проекти, свързани с получаване на електроенергия от биомаса, получена като остатъчен продукт от хранителната промишленост, предвидените средства по Програмата за развитие на селските райони са 50% от стойността на проекта, който е на стойност до 4 млн. евро, т.е. максималният размер на подпомагането е 2 млн. евро.

Средства по оперативна програма „Конкурентноспособност” за повишаване на ЕЕ и използване на ВЕИ могат да получават проекти на малки и средни фирми, извън хранителната промишленост и селското стопанство. Финансирането от европейските фондове е в рамките на 40-50% от стойността на проекта, като при енергоспестяващи съоръжения максималната стойност на европейските средства е 1 млн. лева, а за инсталации за използване на ВЕИ – до 2 млн. лева.

Оперативна програма „Регионално развитие” в частта й за насърчаване на ЕЕ е насочена главно към обновяване на „Топлофикациите” в градовете и саниране на публични сгради в общините, не попадащи в списъка на тези, които могат да получават средства по Програмата за развитие на селските райони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още