IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Приходите във вътрешната търговия с ръст от 11 на сто през февруари

Най-висок положителен темп е отчетен в търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили – 16,4%

11:28 | 09.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Приходите във вътрешната търговия с ръст от 11 на сто през февруари

Приходите от продажби в сектор “Търговия, ремонт и техническо обслужване на автомобили и мотоциклети, на лични вещи и стоки за домакинството” за февруари 2008 г. нарастват с 11,1% на годишна база, показват предварителни данни на националния статистически институт (НСИ).

Най-висок положителен темп е отчетен в търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили – 16,4%, благодарение на увеличението в търговията с автомобили и мотоциклети и търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - съответно 26,6 и 1,9%. Двете дейности формират над 97% от обема на приходите и имат близки относителни тегла.

В търговията на дребно и ремонт на лични вещи и стоки за домакинството увеличението е 11,6% и се определя от нарастването във всички структуроопределящи съставни дейности. По-висок ръст се наблюдава в търговията с текстил, облекло и обувки – 27,7%, търговията със стоки за домакинството и битова техника – 13,6%, и търговията с фармацевтични и медицински стоки – 12,3%. В търговията с храни, напитки и тютюневи изделия е отчетен положителен темп от 5,7%.

От съставните дейности намаление е регистрирано в търговията на дребно, извършвана извън магазини – 2,1%, и в ремонта на домакински и битови уреди – 6,9%, но това не оказва съществено влияние върху общия индекс за търговията на дребно, тъй като приносът на двете дейности в обема на приходите е малък - под 3%.

При търговията на едро увеличението също е високо – 9,9%, и се дължи на големия ръст в търговията с машини и оборудване – 20,8%, и търговията със суровини, материали и горива – 14,7%, редуциран от по-ниския положителен темп в търговията с храни, напитки и тютюневи изделия – 1,1%, и незначителното намаление от 0,7% в търговията със стоки за домакинството.

Приходите от продажби през февруари нарастват и спрямо предходния месец, като общото увеличение от 8,6% се определя от положителните темпове, отчетени във всички търговски дейности. Висок ръст е достигнат в търговията на едро – 10,9%, и в търговията с автомобили и горива – 7,2%. Търговията на дребно и ремонт на лични вещи и стоки за домакинството остава близо до нивото от януари с ръст от 0,6%.

За периода от началото на годината приходите от продажби нарастват с 8,0% в сравнение със съответния период на 2007 г. вследствие на увеличението, реализирано и в трите основни дейности. В търговията с автомобили и горива и търговията на дребно темповете са близки - съответно 14,6 и 11,5%. Съществено влияние за формиране на общия индекс оказва достигнатият темп в търговията на едро – 5,8%, тъй като дейността създава около 70% от обема на приходите за търговския сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още