IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Получаваме изравнителните сметки за парно през юли

От софийската топлофикация съобщиха, че парното в столицата ще започне да бъде спирано поетапно от 10 април

13:52 | 07.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Получаваме изравнителните сметки за парно през юли

Първите изравнителни сметки за клиентите на топлофикациите се очакват в началото на юли - най-вероятно около 5 юли, съобщи в БТА днес Тодор Кузманов, председател на Асоциацията на топлинните счетоводители.

Кузманов посочи, че трябва да се осигури достъп до жилищата, дори в тях да са изключени радиатори и да не се ползва топла вода. Ако достъпът бъде отказан, на собственика ще бъде начислявана сметка, равна на пълната мощност на отоплителните тела.

Ще има 30 дни за искане на корекции за изравнителните сметки. Подобно забавяне ще доведе до ново преразпределение в сградата и разногласия сред съседите, посочи той.

Пломбираните радиатори са малко под 5%, но и върху тях се начислява сметка, защото често са работещи, каза още Кузманов.

Не се очакват големи промени в сметките за сградна инсталация, защото няма промяна в нормативната база, допълни той.

Повечето топлофикации ползват услугите на фирми за топлинно счетоводство. В Сливен местната топлофикация се е отказала от такива услуги, но изчислява енергията върху кубатурата на апартаментите.

Междувременно от софийската топлофикация съобщиха, че парното в столицата ще започне да бъде спирано поетапно от 10 април. Ако абонатите в сгради - етажна собственост, искат спирането да стане преди тази дата, е необходимо да уведомят обслужващия ги топлорайон по телефона. Заявката се изпълнява в рамките на работния ден, като при пристигането на екипа се представя писменото заявление от етажната собственост, подписано от председателя на домсъвета или упълномощеното лице.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още