IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дават безвъзмездно 31 млн. евро за подобряване на енергийната ефективност

Ще се финансират проекти за слънчева енергия, както и закупувания на съоръжения за повишаване на енергийната ефективност

12:27 | 07.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Дават безвъзмездно 31 млн. евро за подобряване на енергийната ефективност

Схема за безвъзмездна помощ за насърчаване на енергийната ефективност на малките и средни предприятия в общ размер от 31 млн. евро ще бъде реализирана през тази и следващата година. Това стана ясно от приветствието от името на зам.-министъра на икономиката и енергетиката Нина Радева при откриването в София на 4-ия международен конгрес за Югоизточна Европа „Енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници (ВЕИ)“.

Държавните средства по схемите ще бъдат насочени към подпомагане на реализирането на проекти от малки и средни предприятия в две направления – за използване на слънчева и биотермална енергия за нуждите на всяко от предприятията, както и за повишаване на енергийната ефективност при работата на съответната фирма чрез закупуване на подходящи съоръжения.

При откриването на конгреса беше изтъкнато, че до 2020 г. в ЕС като цяло трябва да се намали изхвърлянето на въглеродни емисии с 20%, а също така с толкова да се увеличи използването на енергия, произведена от ВЕИ. Енергийната ефективност също се очаква да бъде повишена с 20 на сто.

От страна на Германия беше изказано становище, че техният стремеж е до 2020 г. пазарният дял на енергията от ВЕИ да достигне 18% спрямо 8% в момента.

В Европа първите две страни, които използват най-много слънчева (фотоволтаична) енергия, са Германия и Испания.

Представителят на Испания изтъкна, че в неговата страна електроенергията, произведена от ВЕИ, се насърчава чрез по-високи цени, но те не се плащат от държавата (както е например в България), а от крайните потребители. В Испания произведената от ВЕИ електроенергия може да се реализира по три начина – чрез продажба на ЕРП-тата, чрез продажба пряко на потребителите или чрез фючърсни сделки на свободния пазар. Към момента в тази страна най-високи цени има електроенергията от биомаса и биогаз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още