IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 7 април

08:14 | 07.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 7 април

Министър Кабил въвежда срок за трансфери на земя
в. Сега

Министър Нихат Кабил смята да въведе за пазара на земя практика от света на спорта - т.нар. трансферен прозорец, познат ни най-вече от футбола. Става дума за фиксиране на определен месец в годината, през който собствениците на земя да сключват договори с арендатори. Това разясни агроминистърът на семинар във Велико Търново. Нововъведението трябва да пресече порочната практика земевладелец да отдава нивите си под наем, а след месеци да подписва договор за същите декари с друго лице. Обикновено вторият договор се прави с човек, който няма намерение да оре и сее, но иска да вземе евросубсидията, полагаща се на всеки, който декларира, че обработва земеделска земя.

Божков и Ковачки се борят за порт Лом
в. Дневник

Само консорциумът "Брипорт" между "Брикел" и "Портови флот 99", собственост на Христо Ковачки, и "Кремиковци трейд", за която се твърди, че стои Васил Божков, са двата кандидата за концесията на пристанище "Лом", съобщиха източници от транспортното министерство. До края на месеца се очаква конкурсната комисия да обяви победителя в процедурата и правителството да вземе решение за избора. До редакционното приключване от "Нове холдинг" не отговориха на въпросите, свързани с процедурата. Няма да коментираме какво съдържат офертите и кога комисията ще излезе с решение, защото според Правилника към Закона за концесиите длъжностни лица нямат право да разгласяват информация. Правилникът забранява и изявления за медиите за хода на процедурата, обясниха от транспортното министерство.

Първоначално се твърдеше, че решението ще е факт до 2 април, което вече създаде напрежение между участници от забавяне на избора. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) все още не се произнесла по жалбата на обединението "Порт Лом ТЕС-НРС", което също е един от кандидатите за концесията. То оспори конкурса с искане за спиране на избора на концесионера.Според различни източници консорциумът на Ковачки е предложил най-високо концесионно възнаграждение и инвестиции за порта и има най-големи шансове да стане собственик на пристанището.

“Булгартабак холдинг” с нов шеф
в. Новинар

Тютюневият холдинг “Булгартабак” от днес ще е с нов шеф. Заместник-директорът на фабриката “София - БТ” Ангел Димитров се очаква да бъде избран днес за втори изпълнителен директор на компанията, съобщиха от Министерство на икономиката и енергетиката. Преди време икономическият министър Петър Димитров поиска от Надзорният съвет на холдинга да отсрани от работа досегашния шеф на тютюневата компания Христо Лачев, който беше обвинен за укриване на данъци. В отговор на това Лачев излезе в неплатен отпуск за неограничено време.

Дават визи с предимство за руснаци с апартаменти у нас
в. Новинар

Все повече руски туристи ще предпочитат да изкарват почивките си в България през следващите няколко години. Българските власти издават с предимство визи на руснаци, които са си купили тъй наречените апартаменти “втори дом” във ваканционни комплекси у нас. Това заяви за “Новинар” Соня Колтуклиева, главен секретар на Съюза на инвеститорите в туризма (СИТ). Преференциалното издаване на документи влияе положително и на пазара с недвижими имоти, тъй като ги стимулира да купуват апартаменти в България, смята Колтуклиева. По думите й при почивките си руснаците харчат повече от средния европеец, обичат лукса и инвестират в жилища от по 200 квадратни метра.

Лекарствата в България са най-евтини, но се плащат най-скъпо
в. Дневник

Болните в България доплащат най-много за лекарствата в сравнение с останалите европейци, въпреки че цените у нас са сред най-ниските в съюза. Това показва изследване на Евростат, представено вчера от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители. Основната причина е недостатъчният ангажимент на държавата - България е единствената страна в ЕС, в която бюджетът покрива по-малко от половината от цените на лекарствата с рецепта, заяви шефът на асоциацията Деян Денев.

В същото време държавата се опитва изкуствено да намали цените на лекарствата, задължавайки производители и вносители да поддържат най-ниските цени спрямо 8 референтни държави. Заради свръхрегулацията производителите на оригинални препарати, които членуват в асоциацията, ще прекратят вноса на повече от 220 медикаменти.

Комарджии скараха авиокомпании
в. Стандарт

Играчи на рулетка станаха ябълката на раздора между София и Тел Авив. Заради многобройните хазартни туристи, които идват в родните казина, израелската авиокомпания "Ел Ал" е поискала промяна на дните и часовете си за полети между летището в София и "Бен Гурион". Българската страна обаче й е отказала. В резултат Гидон Титерман от израелското министерство на транспорта е отказал да одобри подаденото от "България ер" лятно разписание, съобщи електронно издание "Аруц шева". Заради конфликта полетите между София и Тел Авив може да бъдат прекратени, твърди изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още