IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Седем стоманодобивни компании проявяват интерес към покупка на Кремиковци

Едната от активните в преговорите фирми е стоманодобивният гигант Арселор Митал на Лакшми Митал

14:13 | 04.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Седем стоманодобивни компании проявяват интерес към покупка на Кремиковци

От инвестиционната банка Мерил Линч информираха днес на работна среща министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров, че са се свързали с около 20 стоманодобивни компании от цял свят, 7 от които са проявили интерес към Кремиковци АД, а най-активни са преговорите досега с 3 от тях, съобщиха от МИЕ. 

Едната от активните фирми е Арселор Митал на Лакшми Митал, брат на настоящия мажоритарен собственик на комбината Прамод Митал. Според консултантите от Мерил Линч, необходими са още няколко седмици, за да се приключи сделката с някой от потенциалните кандидати.

Мерил Линч са ангажирани от Прамод Митал като консултант за намирането на нов инвеститор в завода.

Министър Димитров е подчертал, че категорично условие на правителството е новият собственик да инвестира незабавно в плана за жизнеспособност на Кремиковци, включващ и екологични мерки. Другото условие на министерството е през следващите няколко седмици до приключване на преговорите с потенциалните инвеститори да не се трупат задължения към държавните фирми НЕК, Булгаргаз и БДЖ, съответно за доставки на ток, газ и суровини.

„Обща е позицията, че заводът трябва да работи и има перспектива в условията на постоянно нарастващите цени на продукцията му на световните пазари, което обаче не може да е на гърба и за сметка на държавата и държавните фирми”, е заявил Димитров.

Съгласно плана за жизнеспособност за периода 2006-2007 г. дружеството трябваше да инвестира в проекти за опазване на околната среда около 47 млн. лв. До 15 ноември 2007 г. в екологични проекти са вложени 21 млн. лв.

Срокът на изпълнението на плана за жизнеспособност не може да бъде променян, тъй като Европейската комисия едва ли ще приеме такъв вариант, подчертават от МИЕ. Не е изключено обаче бъдещият собственик да потърси диалог с представители на ЕК във връзка със забавяне изпълнението на плана.

Консултантите са съобщили още, че по тяхна информация, през следващата седмица държателите на бонове на металургичния комбинат няма да предприемат действия, които биха попречили на бъдещата сделка по продажба.

Днес нямаше сключение сделки с акции на металургичния комбинат. Вчера те отчетоха ръст от 10,41 на сто до средна цена 19,75 лв. при прехвърлени 1001 броя.

Свързани компании:

Кремиковци АД /в несъстоятелност/(4KW)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още