IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 4 април

08:19 | 04.04.08 г.
Преглед на печата за 4 април

Над 2 милиарда лева годишно печели бизнесът в България от намаляването на осигурителните вноски
в. Дневник

Над 2 милиарда лева годишно печели бизнесът в България от намаляването на осигурителните вноски, но в същото време се увеличава дефицитът във Фонд "Пенсии", който се покрива от държавния бюджет. Това каза управителят на Националния осигурителен институт Йордан Христосков на дискусия по проблема в парламентарната комисията по бюджет и финанси. Според него не се налага в момента допълнително намаляване на осигуровките, защото това няма да гарантира увеличаване на приходите и изсветляване на икономиката.
В момента осигурителната тежест е около и под средната за страните от ЕС, каза Христосков.

Флотът в частни ръце до седмица
в. Стандарт

"Български морски флот" може да стане частен още през следващата седмица. Очаква се на заседанието на 9 април министрите да одобрят офертата на единствения кандидат за 70% от акциите - консорциум "Кей Джи Маритайм Шипинг". Докладът на Агенцията за приватизация до Министерския съвет вече е готов, но ще бъде внесен на заседанието следващата седмица. Изчакването е заради отсъствието тази седмица на премиера Сергей Станишев, научи "Стандарт" от източници, близки до сделката. Кандидатът предложи оферта на стойност близо 1,22 млрд. 

Мерим конфликта на интереси срещу 500 хил. лв.
в. Сега

Европа ни отпусна малко над половин милион лева, за да се научим как да измерваме конфликта на интереси при държавните чиновници. Това обявиха от министерството на държавната администрация, след като определиха кой ще подготви показателите. На обявения търг се яви една фирма и спечели - обединението "СКК Тайс - Консепт". Имало е още един претендент, но той е отстранен заради неизрядни документи. Парите са от европейските фондове. Подготовката на показателите за измерване на конфликта на интереси е част от проект на ведомството на Николай Василев по оперативна програма "Административен капацитет". Той е за 1,5 млн. лв. и засяга ефективния контрол на чиновниците.

Строят хотели в лесничействата
в. Стандарт

Лесничействата вече ще могат да развиват стопанска дейност. Това е записано в Закона за горите, който депутатите от земеделската комисия приеха на второ четене. На територията на горските стопанства вече ще може да се развива всякаква дейност, регламентирана в Търговския закон. Не е забранено и да се строят хотели, обясни пред "Стандарт" депутатът от ДПС Юнал Тасим. Собствениците могат да кандидатстват и за пари от еврофондовете по програмата за селските райони. Така лесничействата могат да развиват билкопроизводство, горски туризъм, да вдигат комплекси и др. Тяхно задължение обаче е да засаждат нови дръвчета, ако се правят сечища. 130 са общо горските стопанства в България.

Търсят се стопани за 100 плажа
в. Дневник

Няма нормативна уредба какво да правят общините с повече от 100 морски плажа, които до този момент не са отдадени на концесия. Това стана ясно на работна среща между представители на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), Бургаската областна управа, общините от областта и експерти от дирекция "Национален строителен контрол" (ДНСК).
Тези плажове ще бъдат отдадени чрез търг или конкурс под наем от министерството за срок от 5 години, увери министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов. Според кмета на Царево Петко Арнаудов обаче това съвсем не е най-удачният вариант за стопанисване. "Плажовете трябва да бъдат предоставени директно на общините, за да могат те да носят отговорност за тях", категоричен е Арнаудов. Ако търговете за отдаване на нестопанисваните ивици се забавят, те ще останат неохраняеми през сезона и на тях ще бъдат поставени предупредителни табели.

Фирми написали енергийни проекти за 4 милиона евро

в. Новинар

Над 4 милиона евро са получили български фирми по европрограми за повишаване на енергийната ефективност в предприятията им, т.е използвали са източници на енергия, които я пестят. Това съобщи зам.министърът на икономиката и енергетиката Галина Тошева по време на конфереция. 200 фирми са кандидатствали с проекти за изграждане на вятърни централи и въвеждане на употребата на биогорива в производството си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:17 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още