IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Официално ни предупредиха за тел. 112

ЕК заплаши да отнесе случая до Европейския съд, ако България и Румъния не покрият изискванията за единния номер за спешни обаждания

16:24 | 03.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Официално ни предупредиха за тел. 112

Европейската комисия (ЕК) реши днес да изпрати на България и Румъния мотивирано становище относно бавенето на въвеждането на европейския номер на спешни повиквания 112, тъй като номерът все още не работи според изискванията, съобщиха официално от ЕК.

В Становището на комисията се предупреждава, че това е втори и окончателен етап на разглеждането на този въпрос за двете страни, след което случаят да бъде отнесен до Съда на Европейските общности, поради нарушаване на Правилата на ЕС в областта на далекосъобщенията.

В тази връзка еврокомисарят по далекосъобщенията Вивиан Рединг е заявила днес в Брюксел: „От жизненоважно значение за осигуряване на безопасността на нашите граждани е Европейският номер за спешни повиквания 112 да работи както трябва навсякъде в ЕС. Местоположението на попадналите в бедствена ситуация хора трябва лесно да се определя, когато те позвънят на 112 от телефона си. Затова приканвам българските и румънските власти да осигурят наличието и надлежното функциониране на номер 112.“

Правилата на ЕС в областта на далекосъобщенията изискват от държавите-членки да гарантират, че свързването със службите за спешна помощ става безплатно чрез единния европейски номер за спешна помощ 112. Те трябва също да гарантират, че далекосъобщителните оператори предоставят на службите за спешна помощ информация за местоположението на повикващия за обаждания към номер 112, както от фиксиран, така и от мобилен телефон.

По-конкретно, предупреждението за България е поради това, че номер 112 все още не работи в цялата страна. Макар че в Румъния номер 112 работи, причината да й бъде изпратено мотивирано становище е, че на службите за спешна помощ все още не се предоставя информация за местоположението на повикванията от мобилен телефон.

Информация за местоположението на повикващия от мобилен телефон все още не се осигурява и в други четири държави-членки: Италия, Литва, Холандия и Словакия. Процедурата за нарушение, която вече е започнала срещу Полша, е временно преустановена, за да се извърши оценка на постигнатия практически напредък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още