IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спад от 18,5% на обработените товари в пристанище Лом заради Кремиковци

Делът на обработените за комбината товари е намалял от 45 на сто от общия товарооборот на 30 на сто

13:58 | 03.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Спад от 18,5% на обработените товари в пристанище Лом заради Кремиковци

През първите три месеца на годината в пристанището в Лом, което е второто по големина българско пристанище на Дунав, са обработени 220 000 тона товари.

Това е с 50 000 тона (18,5 на сто) по-малко от същия период на миналата година, съобщи директорът на държавното дружество "Пристанищен комплекс", което стопанисва пристанището, Борислав Михов, цитиран от БТА.

Основна причина за намаления товарооборот е кризата в "Кремиковци". Делът на обработените за комбината товари е намалял от 45 на сто от общия товарооборот на 30 на сто.

През тази година се внасят по-малко въглища, което също е понижило товарооборота. През тримесечието са се увеличили доставките на картофи за България от Германия - 6000 тона, и количеството на металите.

Въпреки по-малкото обработени товари заплатите на наетите в пристанището 320 работници не са намалели. Възнагражденията са индексирани и в момента средната заплата е около 500 лева. Тя е значително по-висока от средната за община Лом, коментира Михов. Той уточни, че не са отнети и социалните придобивки на работниците - безплатна храна, застраховка "живот" и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още