IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Засега няма да има поскъпване на транспорта в София

Зам.-кметът по транспорт на столицата Велизар Стоилов предложи билетът за градски транспорт да се увеличи на 1 лв. от сегашните 0,7 лв. от 1 май

17:07 | 02.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Засега няма да има поскъпване на транспорта в София

„Цената на билета за градския транспорт няма да се повишава от 1 май, както беше предложено. Ще я повишим, едва когато повишим качеството на услугата”.

Това заяви кметът на София Бойко Борисов за пресцентъра на Столична община.

„През следващите месеци предстои преструктуриране на градския транспорт, изготвяне на инвестиционна програма и закупуване на нови автобуси. Не е логично при не толкова добра услуга да повишаваме цената за превоз. Докладната записка ще бъде изтеглена от деловодството на Столичния общинския съвет”, допълни Бойко Борисов.

В понеделник стана ясно, че в доклад до комисиите по финанси, местно самоуправление, стопанска политика и по транспортна инфраструктура заместник-кметът по транспорт на столицата Велизар Стоилов предлага билетът за градски транспорт в София да се увеличи на 1 лв. от сегашните 0,7 лв. от 1 май.

Според доклада през второто полугодие на миналата година реалната цена на билета за еднократно пътуване е била 0,85 лв., а заради увеличените цени на дизеловото гориво, на електроенергията за промишлени нужди и на консумативите на транспортните дружества се очаква тя да нарасне.

Разходите за изпълнение на годишната транспортна задача за тази година възлизат на 190,136 млн. лева, което обуславя недостиг, който не може да бъде покрит с вътрешни резерви на дружествата, смята Стоилов. Като причини за исканото повишение бяха посочени и увеличените стойности на ставките на километър пробег на транспортните оператори, постигнатото стачно споразумение за увеличение на заплатите в общинските транспортни дружества през май миналата година и увеличените от 36 до 90 на сто средства за километър пробег на частните оператори след конкурса в края на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още