IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Вземат се допълнителни мерки срещу корупцията

Планирани са промени в законите за държавната и общинската собственост с цел разпоредителните сделки с имоти да се извършват само чрез конкурс или търг

16:27 | 02.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Вземат се допълнителни мерки срещу корупцията

До края на юни трябва да бъде извършена проверка за наличието на промени в имотното състояние на служителите в администрацията за 2008 г., отразено в годишните им декларации.

Това предвиждат част от мерките в Годишния план във връзка със Стратегията за прозрачно управление и за превенция и противодействие на корупцията, приет на днешното правителствено заседание. Мерките като цяло са насочени както за противодействие на корупцията по високите етажи на властта, така и в централната и местната администрации, прозрачното и ефективно управление на системата на здравеопазването и на образованието, предоставянето на качествени обществени и административни услуги,

Планирани са промени и в законите за държавната и за общинската собственост, с цел всички разпоредителни сделки с държавни и общински имоти да се извършват само чрез конкурс или търг. Подробно ще бъдат разписани процедурите за работа при управлението и разпореждането с общински имоти в съответните наредби на общинските съвети. Ще бъде създаден и регистър на сключените сделки с имоти – държавна собственост, до който ще има публичен достъп.

Законодателните промени в областта на обществените поръчки са свързани със засилване на предварителния и последващ контрол; създаване на портал за провеждане на електронни обществени поръчки; разширяване състава на оценителната комисия с представители на други държавни органи и прилагането на случаен принцип при включването им в тях; разширяване възможностите за имуществена отговорност на длъжностните лица, участващи в процеса на подготовка и възлагане на обществени поръчки и др.

Изменения в Закона за подземните богатства пък трябва да доведат до намаляване на случаите на незаконен добив и до по-категорично регламентиране на отговорностите на институциите, упражняващи контрол върху тази дейност.

Предвижда се да бъдат засилени проверките от мобилните групи за контрол и наблюдение по пренасянето и транспортирането през граничната зона на петролни продукти, минерални масла, тютюн и тютюневи изделия и други акцизни стоки.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още