IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Транспортен пръстен ще свързва Черноморския регион

Предвидено е финансирането на изграждането и реконструкцията на ЧМП да става от национални фондове и бюджети, от капитали, идващи от частния сектор, а също и чрез фондове на ЕС и заеми от ЕИБ, ЕБВР

15:47 | 02.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Транспортен пръстен ще свързва Черноморския регион

Меморандум за разбирателство за координирано развитие на Черноморския магистрален пръстен (ЧМП) между страните-членки на Организацията на Черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС) одобри днес правителството. България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Турция и Украйна ще бъдат свързани с магистрален път, който ще гарантира безопасност, скорост и удобство на транспорта, предвижда одобреният документът. Дължината на ЧМП е приблизително 7000 км.

Предвидено е финансирането на изграждането и реконструкцията на ЧМП да става от национални фондове и бюджети, както и от капитали, идващи от частния сектор, а също и чрез фондове на ЕС и заеми от ЕИБ, ЕБВР, Световната банка и др.

С друго решение правителството утвърди Меморандума за разбирателство за развитие на морските магистрали в региона на ОЧИС. Документът предвижда подобряване на съществуващите морски връзки, създаване на реална алтернатива на сухоземния транспорт, както и подобряване на достъпа до периферии и островни региони и държави.

И двата документа бяха подписани в Белград през април 2007 г. по време на 16-тата среща на Съвета на министрите на външните работи на страните-членки на ОЧИС.

Правителството утвърди подписаната на 18 януари 2008 г. спогодба с Русия за организация на пряка международна железопътно-фериботна връзка между пристанищата Варна и Кавказ. Реализацията й ще допринесе за избягване преминаването на товаропотока през транзитни страни, което създава благоприятни условия и предпоставки за значително облекчаване на автомобилния трафик и пренасочване на товарите към по-евтин, по-екологичен, по-рентабилен вид транспорт, какъвто е фериботният.

В документа са регламентирани рамката и общите условия за превозите по море между България и Русия. Дефинирани са морските и железопътните превозвачи, които ще оперират между пристанищата Варна и Кавказ. Определена е и правната рамка на операторите, в това число и на тези, които превозват опасни товари.

Спогодбата е открита и дава възможност за присъединяването на трети държави. Тя се базира на принципите на равнопоставеността, зачитането на националния суверенитет и взаимната изгода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още