IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Едночасова предупредителна стачка в ЧЕЗ разпределение утре

Стачката е заради това, че не е постигнато споразумение по предявените стачни искания

15:16 | 02.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Едночасова предупредителна стачка в ЧЕЗ разпределение утре

Едночасова предупредителна стачка на работещите в ЧЕЗ разпределение България ще има от 9 до 10 часа утре, съобщиха от КНСБ и КТ "Подкрепа". Стачката е заради това, че не е постигнато споразумение по предявените стачни искания.

Сред основните искания са стачният комитет и работодателят да сключат споразумение за увеличаване с 25 на сто на основните заплати от 1 февруари 2008 г. Друго искане е да бъде сключено споразумение за продължаване на срока на действие на Колективния трудов договор, който е изтекъл на 31 януари, до сключването на нов договор.

Работниците искат работодателят незабавно да спре едностранното "оптимизиране" на персонала, което според тях води до влошаване на услугите, предлагани от дружеството и сериозно увеличава риска от трудови злополуки. Според информация на синдикалните организации до 1 май 2008 г. в ЧЕЗ Разпределение България ще бъдат съкратени над 400 души.

Ако до понеделник, 7 април, не се постигне споразумение по стачните искания, работещите в ЧЕЗ разпределение ще преминат към безсрочна ефективна стачка, се посочва в съобщението. До днес са били проведени две заседания на Арбитражната комисия към Националния институт за помирение и арбитраж, на която страните са се споразумели за някои от дейностите, които трябва да бъдат осъществявани по време на стачката съгласно изискванията на Закона за уреждане на колективните трудови спорове за минимално обслужване. За тези дейности, за които не е било постигнато споразумение, днес Арбитражната комисия ще се произнесе с решение.

Стачният комитет е изпълнил всички изисквания за провеждането на законна ефективна стачка и при непостигането на споразумение ще премине към ефективни стачни действия, се посочва в съобщението.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още