IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК: Земеделското министерство не усвоява добре средствата

В писмо на комисията се посочват четири слабости на Министерство на земеделието, които трябва да бъдат отстранени

11:36 | 02.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК: Земеделското министерство не усвоява добре средствата

В Министерството на земеделието в края на миналата седмица е пристигнало писмо от ЕК, в което се визират четири слабости, които трябва да бъдат отстранени, каза министърът на земеделието Нихат Кабил пред журналисти преди днешното заседание на правителството.

Слабостите са свързани с усвояването на средствата от Европейската комисия (ЕК), които в земеделието се администрират от Разплащателната агенция. По-конкретно става въпрос за липса на достатъчен административен капацитет; необходимост от по-добро усвояване на средствата; недостатъчен капацитет в регионалните офиси на Разплащателната агенция за прилагане на програмата за селските райони и някои проблеми при вътрешния одит.

ЕК обръща внимание в писмото на земеделския министър и на разплащателната агенция, че, ако тези слабости не бъдат отстранени, министърът на земеделието е задължен да постави направлението "Усвояване на средства от Европейския фонд за развитие на селските райони" в така наречената изпитателна фаза, която е със срок до 1 година.

Кабил подчерта, че засега няма заплахи от ЕК за спиране на паричните средства за земеделието. Освен това България е уведомена, че ще ни бъдат възстановени 103,72 млн. евро от преките плащания.

По думите на Кабил повечето от посочените слабости вече са отстранени. Има решение на Министерски съвет за отпускане на допълнителни щатни бройки за Разплащателната агенция, а към средата на годината предстои одит от ЕК в Министерството на земеделието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:50 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още