IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 2 април

08:08 | 02.04.08 г.
Преглед на печата за 2 април

"Кремиковци" поема към нов собственик
в. Дневник

Продължаващата месеци неяснота за бъдещето на "Кремиковци" е на път да се разсее, след като облигационерите на комбината решиха да вземат нещата в свои ръце. "Лоу дибенчър тръст корпорейшън", която е попечител на облигационната емисия от 325 млн. евро, официално е поискала от Прамод Митал незабавно да изплати главницата и лихвите по заема, научи "Дневник". Емисията е гарантирана с акциите на мажоритарния собственик на завода (71%) и с ключови активи на "Кремиковци". Никой от големите облигационери не разчита, че Митал ще може да намери за 45 дни, какъвто е срокът, 328.25 млн. евро главница (101% от номинала) и дължимите лихви. Преобладаващото мнение е, че настоящият мажоритарен собственик на комбината е на път да загуби състезанието за време, през което да продаде команията, преди тя да му бъде отнета.

Бюджетът дава поне 100 млн. лв. за "Тракия" при провал на концесията
в. Дневник

Бюджетът ще отпусне поне 100 млн. лв. за доизграждане на магистрала "Тракия", ако българско-португалският консорциум концесионер не осигури до 14 май финансирането на строителството. Това съобщи министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов. Според последните промени в договора, който влезе в сила през февруари, консорциумът е задължен до 120 дни да намери финансирането. Вече са водени разговори с финансовото министерство за отпускане на сумата, която може да дойде от т.нар. структурен резерв, допълни министърът.

Търговският регистър е изправен пред нов хаос
в. Сега

Електронният търговски регистър е заплашен от нов хаос, ако Върховният административен съд отмени тарифата за държавните такси, събирани от Агенцията по вписванията. Ако това се случи, Министерският съвет ще трябва да приеме друга тарифа. Търговският регистър е структура в агенцията, която започна да работи от 1 януари т.г., и в момента прилага старата тарифа за съдебните такси. Въвеждането на нови цени може да блокира регистрирането на фирми и вписването на промяна в обстоятелствата им.

БДЖ взима нови пътнически вагони
в. Стандарт

Държавата може да купи нови вагони за БДЖ, но ще поиска и повишаване на качеството на услугата. Това съобщи транспортният министър Петър Мутафчиев, който се срещна с превозвачи в Балчик. Преди да бъдат закупени вагоните обаче, Евросъюзът трябва да даде становище дали това е допустима държавна помощ за БДЖ. Процедурата вероятно ще отнеме между 4-6 месеца, обясни Мутафчиев. Пари от кредити и разпродажба на неоперативни имоти на БДЖ ще бъдат използвани за оздравяването на компанията, което е заложено до 2017 г.

Глад за сомелиери в елитните ресторанти
в. Новинар

Българските ресторанти са далеч от европейските стандарти в сервирането и обслужването на клиенти. Дори клиентите на реномираните заведения се обслужват от сервитьори, които нямат диплома и подготовка за работата, която вършат, съобщи Николай Рудинов, зам.-председател на Българската асоциация на сомелиерите (БАС). Квалифицираните кадри отдавна работят в чужбина, коментираха експерти от организацията.
Въпреки че у нас вече се предлагат вина с високо качество, няма кой да ги сервира правилно, защото липсват подготвени сомелиери, тревожат се в бранша. Според данните на асоциацията персоналът, който сервира виното, получава заплати между 800 и 1800 лв, независимо дали е професионалист или не.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 28.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още