IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Селскостопанските суровини поскъпват по-бързо от преработените продукти

За първите три месеца на годината стоковите борси по света имат оборот от 184 млрд. долара

15:29 | 31.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Селскостопанските суровини поскъпват по-бързо от преработените продукти

Имайки предвид цените на основните земеделски продукти (пшеница, маслодаен слънчоглед и др.) на Софийската стокова борса (ССБ) и сътветно получените от тях продукти (брашно, олио и др.), може да се каже, че изходните суровини у нас поскъпват по-бързо от преработените, коментираха за Investor.bg от ръководството на борсата. Така например при цена на хлебната пшеница от 470-500 лв./т*, каквото е нивото от началото на годината, брашното продължава да се котира средно за около 720 лв./т.

Олиото в бутилки от 1 кг на едро забави темпа си на ръст на цената и вече струва малко под средното за Европа, докато слъчногледът почти е удвоил цената си на годишна база. Нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам, след ускорения си ръст през последните два месеца, също е удвоило цената си на годишна база.

Що се отнася до цената на бялата захар, след бързото й поскъпване у нас през миналата година (на фона на задържащи се и спадащи цени в ЕС), сега цената й е стабилна (1,29 лв./кг на едро, пакетирана), за разлика от растящите напоследък цени на нерафинираната захар в Ню Йорк и на рафинираната в Лондон, които през последната седмица спаднаха под влияние на прогнозите за добра реколта на захарна тръстика в Бразилия.

Първата прогноза за тазгодишната реколта от пшеница и царевица на Световния съвет по зърното сочи по-добри добиви в световен мащаб от миналогодишните, като за страните от ЕС те са по-добри с около 15-20%.

Извън зърнените храни, цените на други основни хранителни стоки, търгували се на ССБ през март, са: ориз в чували от 50 кг – 1190 лв./т, български зрял боб – 1940 лв./т, българска йодирана готварска сол – 250 лв./т, българско неразфасовано пилешко месо – 3060 лв./т.

За първите три месеца на годината стоковите борси по света имат оборот от 184 млрд. долара, съобщиха още от ССБ. За рекордната стойност принос има и отливът на капитали на големи международни инвестиционни фондове от фондовите борси и инвестициите им в суровини, предимно зърно, захар, петрол и др.

*Посочените цени в лева са без включен ДДС

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още