IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Предлагат билетът за градски транспорт в София да стане 1 лв.

Сред мотивите са увеличените ставки на километър пробег, споразумението за увеличение на заплатите в общинските транспортни дружества и др.

14:26 | 31.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Предлагат билетът за градски транспорт в София да стане 1 лв.

Цената на билета за пътуване с градски транспорт в София да стане от 0,70 лв. 1 лев, а продаваният до момента билет от водача на транспортно средство на цена 0,80 лв. да стане 1,10 лв., предлага заместник-кметът по транспорт на столицата Велизар Стоилов, съобщи БТА.

В доклад до комисиите по финанси, местно самоуправление, стопанска политика и по транспортна инфраструктура Стоилов предлага промяната да влезе в сила от 1 май.

Според обосновката на предлаганата цена през второто полугодие на миналата година реалната цена на билета за еднократно пътуване е била 0,85 лв. Заради увеличените цени на дизеловото гориво, на електроенергията за промишлени нужди и на консумативите на транспортните дружества, се очаква тя да нарасне, пише Стоилов в доклада си.

Разходите за изпълнение на годишната транспортна задача за тази година възлизат на 190,136 млн. лева, което обуславя недостиг, който не може да бъде покрит с вътрешни резерви на дружествата, смята Стоилов.

Като причина за исканото повишение се посочват и увеличените стойности на ставките на километър пробег на транспортните оператори, постигнатото стачно споразумение за увеличение на заплатите в общинските транспортни дружества през май миналата година и увеличените от 36 до 90 на сто средства за километър пробег на частните оператори след конкурса в края на миналата година.

Според транспортната задача на Столичната община за тази година на "Столичен автотранспорт" е възложено да извърши 54,30 на сто от нея, на "Столичен електротранспорт" – 27,85 на сто, на "Метрополитен" – 1,36 на сто, а частните оператори – 16,49 на сто от нея.

В предложението на Стоилов се иска комбинираният билет за метро и наземен транспорт от 1,10 да стане 1,40 лева. Предлага се въвеждането на талони за пет пътувания с цена 4,25 лв., талоните за десет пътувания да станат 7,50 лв. Билетът за нередовен пътник от 7,00 лв. сега от 1 май да стане 10,00 лева, предлага още Стоилов, а фишът за нередовен пътник - 20 лева.

Еднодневната карта за пътуване по всички линии да стане 3,30 лева, петдневната – 13,00 лева, картата за една линия за един месец да стане 21 лева, а за две линии - 38 лева, се предлага още в документа.

Стоилов предлага още и след 1 май да се запазят досегашните цени на картите за пътуване на студенти, докторанти, ученици, ученици от домовете за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителска грижа и на спасителите от Планинската контролно-спасителна служба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:38 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още