IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 31 март

07:25 | 31.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 31 март

Още една агенция намали рейтинга на България
в. Сега

Световната агенция за управление на кредитния риск Coface намали перспективата на рейтинга, който изготвя на България, и я включи в отрицателния списък от държави под наблюдение. Рейтингът остава А4, което е в златната среда от рейтинги на агенцията, но перспективата става отрицателна.

Coface е втората за последния месец агенция, която намалява кредитния рейтинг на страната. Преди няколко седмици това направи Fitch Ratings, като причините и в двата случая са идентични - високият дефицит по текущата сметка. Тогава финансовият министър Пламен Орешарски заяви, че се надява това да не повлече оценките и на останалите кредитни агенции.

Такситата искат 150% увеличение на цените
в. Новинар

Асоциациата на таксиметровите синдикати настоява за въвеждане на дневна тарифа от 1,20 за километър и 1,32 лева за пътуване през нощта. Това е около 150% увеличение на цените спрямо сегашните тарифи. Причината за исканото завишение е поскъпването от 1 април с 13% на метана, което щяло да затрудни работата на таксиметровите шофьори. За момента обаче няма решение за увеличаване на цените на таксиметровите услуги.

Лидерите на коалицията се събират заради скандала в МВР
в. Сега

Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган ще решат съдбата на Румен Петков днес или най-късно утре на тристранен коалиционен съвет. Политици от трите управляващи партии уточниха, че ако ситуацията не се промени внезапно и скандалът в МВР не вземе нов обрат, лидерите ще заседават след съвещанията на ръководствата на трите партии във вторник.

"Тук се гони друга цел, гонят да блъснат правителството. Отдалеч започват - скандала "Куйович" и сега скандала с Иван Иванов", заяви Пламен Галев пред Дарик радио. Той и съдружникът му Ангел Христов потвърдиха, че в края на 2006 г. са се срещнали с Румен Петков, но не знаели, че са оперативно интересни лица. И двамата отказаха да съобщят каква е била темата на разговора им с министъра. Те не коментираха и изтеклата информация, че са потърсили Петков, за да му дадат данни за готвено покушение срещу висш политик.

Смяната на еднаквите имена на фирмите се отменя
в. Дневник

Отпада изискването за уникалност на името на компаниите, а срокът Агенцията по вписванията да пререгистрира търговец става две седмици. Това са част от поправките в Закона за търговския регистър, които минаха през Министерския съвет. Според правосъдния министър Миглена Тачева проектът може да бъде гласуван от парламента и да влезе в сила за месец.

С поправките се удължава срокът, в който се пази името на бъдеща фирма. В момента той е два месеца, а ще стане половин година. Промяната се налага, тъй като в практиката подготовката за регистрация на акционерно дружество отнема доста повече от два месеца. По-бавно се организира и събирането на всички документи за вписването на фирма с чуждестранно участие.

Армията ще продаде 90% от имотите си
в. Дневник

Армията ще продаде чрез търгове 90% от имотите си, съобщи пред БНР военният министър Веселин Близнаков. Това са имоти с отпаднала необходимост, предоставени от Генералния щаб на Министерството на отбраната. Близнаков каза, че се цели "процесът на продажби да става по най-прозрачния начин и да се снижат съмненията за корупционна практика". До месец военното министерство ще предложи на правителството и съкращение на чиновници, посочи Близнаков. Той изтъкна като основна причина за това премахването на дублиращите се структури в Генералния щаб и министерството.

Близнаков отново обясни, че в момента армията наброява 40 хил. души и до края на годината трябва да намалее с още 8 хил. души. Реалната бройка за съкращение обаче е по-малко от 3 хил. души, а останалите са "кухи" щатове. Така ще бъдат увеличени заплатите - на кадровите войници например, от 391 лв. на 500 лв.

Пътят до морето с 30 минути по-къс
в. Стандарт

Пътят до морето ще бъде с 30 минути по-кратък. Причината е, че от КАТ отново ще препоръчат тировете да пътуват само през нощта в летните месеци. По този начин трасетата до морето ще бъдат максимално облекчени. Няма да се образуват и километричните опашки на шосетата, които камионите предизвикват през лятото. Пробно методът ще бъде тестван още на Великден, обясниха от Пътна полиция. Заради очаквания трафик тежкотоварните машини ще се движат по специален график. Те няма да бъдат допускани по главните пътни артерии в дните с натоварено движение. Това означава, че тировете няма да пътуват в първия и втория почивен ден, както и в последните две денонощия преди края на празниците, обясниха от КАТ.

Записват ни ЕГН-то в безмитните магазини
в. Стандарт

При покупка в безмитен магазин да се записват последните четири цифри от ЕГН-то на пътника. Това предложиха на Министерството на финансите от асоциацията на безмитните магазини да се пресече куфарната търговия на границата. Със записването на част от ЕГН-то няма да може един и същи човек да прави няколко курса през ГКПП-то, за да купува цигари и алкохол без акцизи. Вместо това в парламента вече минаха на първо четене поправки в закона, с които да бъдат затворени безмитните магазини и бензиностанции. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още