IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 29 март

10:05 | 29.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 29 март

България издава най-много визи за пътуване на сръбски граждани
в. Дневник

Четиридесет хиляди визи са издадени за миналата година от българските консулски служби в Ниш и Белград, като много от тях са многократни. Това каза Георги Юруков, генерален консул на България в Ниш.

Юруков участва днес в съвместна пресконференция на български и сръбски журналисти в регионалната Стопанска камара в Ниш. Българският консул уточни, че през последните два месеца на тази година са издадени четири хиляди визи на сръбски граждани.

България издава най-много визи за пътуване на сръбски граждани в сравнение с тези, издавани от службите на другите европейски държави в Белград. Месечно в столицата на Сърбия консулските служби издават около 1000-1500 визи на сръбски граждани, което е около четири пъти по-малко от издадените от България.

Вдигат парите на учителите
в. Стандарт

Наесен учителите ще взимат повече пари. Това обеща вчера просветният министър Даниел Вълчев. Прогнозите ми са, че от 15 септември ръстът на заплатите в сектора ще е значителен. Ще се опитаме да запазим същата скорост на нарастване, както през тази година, коментира Вълчев увеличението на учителските възнаграждения. Миналата година преподавателите и непедагогическия персонал в школата си извоюваха 40% повече пари след 45-дневна стачка. Вълчев не се ангажира с точен процент за ръста на учителските надници.

ДДС върху лекарствата остава 20%
в. Новинар

Лекарствените средства ще останат на същите цени, стана ясно вчера, след като депутатите отхвърлиха предложенията на различни народни представители за намаляване на ДДС върху медикаментите. В момента ставката за лекарствата е 20%. Депутатите отхвърлиха предложението на независимите Стела Банкова и Минчо Христов данъкът да стане 1%. Беше гласувано “против” и за предложението на синия депутат Ваньо Шарков, който предлагаше ставката да стане 5%.

Държавата си прави e-pay за 1.4 млн. лева
в. Сега

1,380 млн. лв. ще струва новата среда за електронни разплащания за държавните ведомства. Това стана ясно при отварянето вчера на единствената оферта в търга за системата. Тя е подадена от "Дата Макс", фирмата, която поддържа интернет разплащателната система e-pay. Обществената поръчка бе обявена от министерството на държавната администрация.

Целта на проекта е всяка фирма или гражданин да може да провери какви задължения има към различните институции като КАТ, НОИ, НАП и др. Потребителите ще получават SMS или e-mail, който ще ги уведомява за тяхно задължение. Системата ще е свързана с банките, които после ще изпращат данни обратно за извършените плащания. Очаква се проектът да стартира през октомври. Той се финансира от оперативна програма "Административен капацитет".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още