IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Предлагат свинско с умерени борсови цени, купувачи няма

Маслодайният слънчоглед обаче вече се търси при цена от 865 лв./т

17:39 | 28.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Предлагат свинско с умерени борсови цени, купувачи няма

Тази седмица на Софийската стокова борса (ССБ) се предлага българско свинско месо (половинки, без сланина) при цена от 4200-4500 лв./т, докато миналата седмица цената беше твърдо 4500 лв./т, съобщиха за Investor.bg от борсата. Обаче купувачи учудващо продължава да няма, особено като се има предвид, че цената на едро в страната на угоените прасета към момента е средно 2,25 лв./кг живо тегло, а максималната е 2,9 лв./кг живо тегло, т.е. посочената борсова цена е умерена.

Както в началото на месеца, на ССБ отново се появи предлагане на пшеница „на зелено” с доставка през юли при цена от 350 лв./т, но купувачи няма. Площите, от които ще се получи въпросната пшеница, са в Северозападна България и се смята, че със сегашното предлагане търговците „пробват пазара” дали ще реагира при предложената цена от нова реколта.

Хлебната пшеница и бялото брашно тип „500” в чували запазват котировките си вече около 3 месеца, които са съответно 470-500 лв./т* и 720 лв./т.

Маслодайният слънчоглед обаче вече се търси при цена от 865 лв./т, при положение че на борсата в Будапеща, след краткия си драстичен скок до над 1000 лв./т, сега е с котировки (преизчислени в лв.) от 848 лв./т.

Поради липсата на царевица, борсовата й цена „купува” отново леко се повиши до 485 лв./т, докато на борсата в Будапеща тя спадна до 367 лв./т.

На борсата в Чикаго и тази седмица (както целия месец) продължават колебанията в цените на зърното, като към днешна дата котировките на пшеницата са 373 долара/т, а на царевицата – 219 долара/т.

На борсата в Будапеща цената на пшеницата е 535 лв./т, а нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам е 1870 долара/т.  

*Посочените цени в лева са без включен ДДС

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още