IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК: Няма непрекъснато да ви повтаряме за корупцията

Спирането на парите по ФАР и САПАРД трябва да ви послужи като аларма на часовник, каза председателят на ЕК Жозе Барозу

15:37 | 28.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК: Няма непрекъснато да ви повтаряме за корупцията

„При присъединяването на България към ЕС бяха поети определени ангажименти в борбата с организираната престъпност и корупцията и ние очакваме по-големи резултати в тази област“, заяви пред журналисти в София председателят на Европейската комисия (ЕК) Жозе Барозу след срещата си с премиера Сергей Станишев.

„Няма да позволим изместване на акцентите в тези области и няма постоянно да го повтаряме“, заяви Барозу.

„Във всички страни има корупция, но е важно отношението към нея“, каза още той. По думите му някои от ползите на присъединяването към ЕС не могат да бъдат изцяло гарантирани. „Някои граждани подкопават процеса на реформи и това може да ограничи ползите за страната като цяло“, допълни Жозе Барозу.

Към момента имате напредък в областта на съдебната система и законодателството, каза той, като веднага след това допълни: „Проточените разследвания и забавените съдебни процеси не означават ефективно правосъдие. Важно е тези, които нарушават законите, да не се поставят над закона“.

Барозу засегна и темата за парите от еврофондовете, като уточни, че „ЕК не е спирала структурните фондове за България, които до 2013 г. са в размер на близо 7 млрд. евро“.

Временното спиране на плащанията по ФАР и САПАРД обаче по думите му би трябвало да послужат като аларма на часовник. Проверките във връзка със средствата по тези програми продължават. 

Барозу посочи, че комисията може да помогне при идентифицирането на проблемите, но не може да каже какви конкретни мерки трябва да бъдат предприети, тъй като това е работа на правителството. 

По време на днешните разговори с премиера са били обсъдени и начините за по-висока ефективност при усвояването на фондовете, при което са важни действията не само на централната, но и на местната администрация.

Барозу подчерта, че и сега смята, че присъединяването на България към ЕС е успех не само за страната ни, а и за самия Европейски съюз.

От своя страна, Станишев отбеляза, че е информирал Жозе Барозу за мерките по засилване на контрола на всички етапи и институции, свързани с усвояване на средствата от ЕС. „Ако има нередности в усвояването на фондовете, то точно сега е моментът те да бъдат отстранени, тъй като именно тяхното ефективно усвояване ще покаже на гражданите по-осезаемо ползите от членството ни е ЕС“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:08 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още