IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

SAAB проучва възможности за бизнес в България

Проучват се области, в които България може да бъде подпомогната, най-вече трансфер на технологии

15:31 | 26.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
SAAB проучва възможности за бизнес в България

Шведската компания SAAB проучва България, за да види къде може да развива бизнеса си. Компанията проучва кои са областите, в които България може да бъде подпомогната, така че това да бъде от полза и за двете страни, най-вече в областта на трансфера на технологиите. Това каза на пресконференция държавният секретар по търговията в Министерството на външните работи на Швеция Гунар Висландер, цитиран от БТА. Висландер участва в кръгла маса на тема: „Възможности за разширяване на сътрудничеството между България и Швеция“.

Той посочи, че правителството на Швеция смята за изключително важно да се намерят подходящи партньори в страна, която прилича на Швеция. Двете държави си приличат както по отношение на размера, така и по броя на население и по отношение на местоположението си спрямо Брюксел, добави Висландер.

Ние сме в периферията на Брюксел и смятам, че можем да имаме сходни интереси и в този смисъл можем да развиваме сътрудничеството, добави държавният секретар по търговията.

Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев каза, че на срещата са били обсъдени офсетните ползи от евентуална покупка от България на военни самолети от Швеция.

България е представила изискванията си за това как би трябвало да се разпределят евентуалните офсетни ползи, обсъден е бил директният и индиректният офсет, каза Куюмджиев.

Швеция е представила възможностите за евентуални инвестиции в българската икономика в рамките на потенциално офсетно споразумение, каза Куюмджиев. Освен SAAB, сред фирмите, които биха инвестирали в България, Куюмджиев посочи и Астра Зенека.

Държавният секретар по търговията припомни, че офсетните програми предвиждат сътрудничество между фирма доставчик и правителството. Същевременно той добави, че правителството на Швеция в случая със SAAB подкрепя нейните усилия, когато фирмата реши да работи по такава програма.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:35 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още