IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енемона ще инвестира 100 млн. лв. в когенерационна централа

Компанията е получила сертификат за инвестиция клас „А“ по проекта, който ще се реализира в Никопол

13:14 | 26.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Енемона ще инвестира 100 млн. лв. в когенерационна централа

На 26 март Енемона АД получи сертификат за инвестиция клас „А“ за проект „Енергийно оползотворяване на селскостопанска биомаса и изграждане на ТФЕЦ на биомаса Никопол”, съобщиха от компанията.

Енемона предвижда да реализира проект за енергийно оползотворяване на селскостопанска биомаса чрез когенерационна централа в Никопол. Горивото, с което ще работи централата, ще се състои от 90% слама и 10% други селскостопански отпадъци. Необходимият период за изграждане и въвеждане в експлоатация на подобен род централи е три години.

Общата очаквана инвестиция, която ще бъде реализирана по проекта, е 100 млн. лева, които Енемона АД ще осигури чрез собствени средства и различни международни финансови институции.

Планирана е обща мощност на централата 50 MW, при производство на електроенергия с мощност 15 MW. Централата ще захранва с пара за технологични нужди завода за преработка на картон Майр-Мелнхоф Никопол АД. Очакваната консумация на пара е 200 хил. тона годишно. Предвижда се и топлоснабдяване на подходящите за целта обществени и жилищни сгради в Никопол.

Това е вторият сертификат за инвестиция клас А, който се връчва на компанията. На 20-ти ноември 2007 дружеството получи сертификат за първи клас инвестиция за енергиен проект „Ломски лигнити”.

По-рано тази седмица пък стана ясно, че Енемона планира инвестиции от 43 млн. лв. на територията на Община Лом.

От началото на днешната търговска сесия книжата на Енемона отчитат повишение от 1,02% до 17,92 лв. при обем от 11 168 лота.


 

Свързани компании:

Енемона АД(E4A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още