IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Наградата на БФБ за ски и сноуборд отиде в един и същи състезател

16:38 | 25.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Наградата на БФБ за ски и сноуборд отиде в един и същи състезател

При небивал интерес премина Третото състезание по ски и сноуборд за купата на Българска фондова борса – София. Общо 81 състезатели и около 70 души публика се събраха за първенството, което се провежда под егидата на Клуба на журналистите ААА. Инвестиционната общност се събра на пистата пред хотел Рила в Боровец в събота, 22 март, за да изпрати зимата и да посрещне пролетта. Природата предостави прекрасно време, а организаторите от Бороспорт осигуриха добро трасе, доколкото това е възможно в края на сезона на височина от 1 500 до 1 300 метра надморско равнище.

Добрата организация беше дело на специализираната за капиталовия пазар пиар агенция ААА Комюникейшънс. Състезанието, чийто медиен партньор беше Investor.bg, стана възможно благодарение на двата генерални спонсора – Инвестбанк и Еврохолд България, както и с подкрепата на „ФеърПлей Пропъртис” АДСИЦ, който спонсорира неизменно състезанието от първото му издание досега.

Участие в ски надпреварата взеха 53 мъже и 20 жени разделени в отделни стартови групи, а за сноуборд купата се бориха 8 състезателя, сред които и една представителка на нежния пол. С отделни представители или цели отбори се явиха банки, управляващи дружества, инвестиционни посредници, застрахователни компании, емитенти на борсата, медии и дори два „кобоса“. Само банките с представители на пистата бяха десет, а от тях най-многоброен беше отборът на генералния спонсор Инвестбанк с 14 състезатели във всички категории. Със силни отбори се явиха и институциите: БФБ, КФН и БНБ. Журналистическата гилдия, която пише за капиталовия пазар, беше представена предимно в публиката, колеги от всички специализирани медии участваха в купона, а най-силно представен както на пистата, така и сред публиката традиционно беше отборът на Инвестор.БГ.

В тазгодишното първенство за купата на БФБ изгря звездата на Георги Вангелов от Райфайзен инвестмънт, който завоюва първите места и в ските, и в сноуборда. През 2006 година Наско Бойчев от Бета корп пръв въведе практиката „един състезател в две категории” и то доста успешно. Тази година обаче се яви с контузия и предпочете да не рискува прекалено. За разлика от него Георги Вангелов безапелационно обра лаврите и купите в двете дисциплини за мъже.

Йордан Недев, миналогодишният шампион, допусна тактическа грешка, като се яви със ски, които не са пригодени за състезателно каране, и това го отнесе на три секунди след лидера Вангелов. Победителят в ските от 2006 г., Христо Бабев, отново беше в добра форма, но все пак не му достигна една секунда за да бие новата звезда от Райфайзен инвестмънт и в резултат на това взе второ място. Синът му Даниел Бабев вече на 11, а не на 9 години (както при първото състезание) този път се включи в доминираното от момичетата състезание за правене на снежни човеци и естествено се доказа и грабна награда. Също както грабна изпод носа на мъжете търкаляната по пистата питка с мед през 2006 г. по време на празника на самоковлии „благовец”. По-важното е, че в звездното семейство Бабеви се чака нова рожба и това беше причината Нелина да не стартира тази година. По почти същата щастлива причина не стартира и миналогодишната фаворитка при жените Сияна Мишкова, която е с малко бебе и пропусна тазгодишните стартове.

Отсъствието на двете лидерки в ските позволи при жените да се откроят нови четири силни скиорки. Първо място спечели Мария Георгиева от Юнионбанк а втора финишира Цветалина Самарджиева от Първа инвестиционна банка. Трета и четвърта завършиха съответно осемнадесетгодишната Мария Канчева и майка й Теодора Канчева от Уникредит Булбанк. С класиране по средата на таблицата, в състезанието при мъжете участие взе и главата на семейство Канчеви – Любомир от ЦКБ, като по този начин тримата заслужиха аплодисментите на публиката и почетна награда.

Изключително представяне направи и Симеон Семов от БФБ-София, който освен че се състезава, връчи купите на победителите скиори, но и кавалерски качваше и сваляше отличилите се жени скиорки на почетната стълбица. Накрая коментира: това извънборсово събитие определено трябва да запази традиционния си характер, то е радост за инвестиционната общност и я представя в една много добра светлина.

Наградите на сноубордистите връчи председателят на Надзорния съвет на Еврохолд Асен Христов с асистенцията на малката му дъщеричка, която едва проходила вече кара ски и не признава трудни писти, само дето баща й кара на задно рало пред нея в най-стръмните участъци. Както вече отбелязахме първата награда при сноубордистите взе Георги Вангелов, следван от Мирослав Ризенов, ОББ, и Димитър Симеонов, представител на кобосите. Награди за най-безопасно спускане на застрахователя на състезанието – Евроинс, спечелиха Нестор Диков от ОББ и Вера Стойнова от Инвестбанк.

Образцов пример за обективност даде представителят на другия генерален спонсор Инвестбанк - Цанко Коловски, член на Управителния съвет и прокурист на банката. Той даде специалната купа на Инвестбанк за най-добър стил на представител на другия генерален спонсор – Иво Деков, след което имаше честта да връчи големият приз на състезанието – купата за първо място при мъжете скиори. Самият Деков награди победителите на миналогодишното състезание, от името на тогавашния му генерален спонсор Нисан София, а Асен Христов от Еврохолд върна жеста, като отличи Любка Христова от Инвестбанк с Купата на генералния спонсор Еврохолд за най-зрелищно спускане.

Най-голямото предизвикателство тази година приеха Мина и Наско. Деветокласникът Атанас Богоев беше най-младият участник в турнира, който тази година свали ските и вече е на сноуборд, като състезател в отбора на Сомони Консулт. Журналистката от в. Пари Мина Андреева пък беше единствената жена, която дръзна да мери сили с мъжете в сноуборда. Не по-малък кураж по склона демонстрира и Камелия Иванова от Бизнес уиик, която след впечатляващ напредък беше готова да се спусне още след третото си качване на дъска в живота, но организаторите я посъветваха да изчака до следващата година.

Георги Кочов за трети път осигури чудесно подредено трасе и организация на стартовете. Кочов е спортен директор на Бороспорт, бивш старши треньор на националния ни мъжки отбор по ски и българинът, който по време на състезателната си кариера победи световната легенда Ингемар Стенмарк. Хубавото си настроение инжектираха в състезанието и двамата коментатори Калин Катев и Асен Минчев. Любимите на поколения българи радиогласове отразиха хем забавно, хем професионално Третото състезание по ски и сноуборд за купата на БФБ-София.

Таблица с официалното класиране на ски-турнира по групи и дисциплини ще бъде публикувана утре в сайта на Клуба на журналистите ААА aaa-bg.org.

Снимки от състезанието 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още