IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ВАС потвърди право на обезщетение за откраднати инвестиционни бонове

На над 500 граждани са изплатени обезщетения за понесените от тях вреди вследствие на незаконосъобразните действия и бездействия на служители на АП

11:24 | 25.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
ВАС потвърди право на обезщетение за откраднати инвестиционни бонове

Върховният административен съд (ВАС) е потвърдил правото за обезщетение на пострадалите граждани за откраднатите им през 2003 г. инвестиционни бонове по вина на Агенцията по приватизация (АП), съобщи доц. Веселин Григоров, секретар на Асоциацията на гражданите, пострадали от масовата приватизация, цитиран от БТА. 

Полицейските данни сочат, че ощетени в Русенска област са 20 хил. души, припомнят от асоциацията и заявяват, че общо в страната около 200 хил. са ограбени през август, септември и октомври 2003 г. 

С решението на ВАС завършва едногодишен цикъл на съдебната процедура пред административен съд, след като от пролетта на 2007 г. с влизане в сила на новия Административно процесуален кодекс делата за откраднатите инвестиционни бонове са прехвърлени от гражданските към административните съдилища, поясни Григоров. Според него решението на ВАС е ценно и с това, че в него се потвърждава аргументацията на Русенския административен съд за размера на обезщетенията в съотношение 1 бон равен на 1 лев. 

Резултатът от завършилите съдебни процедури пред гражданските съдилища показва, че на повече от 500 граждани са изплатени обезщетения за понесените от тях вреди, а сега започва отчитането на резултата от процедурите и пред административните съдилища, каза още Григоров.  

Той посочи, че за трите години и половина, през които се водят дела за обезщетения, са издадени над 1700 съдебни акта срещу АП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 30.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още