IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 25 март

07:44 | 25.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 25 март

Само Лакшми Митал е готов да плати кремиковските облигации по номинал

в. Дневник

Лакшми Митал е единственият кандидат-купувач на "Кремиковци", който има готовност да се разплати с облигационерите на комбината на 101%. Това съобщиха за "Дневник" представители на комитета от 5-те най-големи държателя на дълговите книжа. Както е известно, новият собственик ще трябва да поеме задълженията по облигационната емисия, гарантирана с мажоритарния дял от "Кремиковци" на Прамод Митал (71%) и основни активи на дружеството. Номиналът на емисията е 325 млн. евро, но при смяна на собствеността те трябва да се изплатят на 101%, което прави 328.25 млн. евро, гласи проспектът за предлагането им от 2006 г.

Чистка в Столичен електротранспорт

в. Новинар

В рамките на седмица Електротранспорт-София се прости с трима служители. Новият му шеф Евгений Ганчев осовободи от длъжност директора на „Трансенерго и РП”, икономическия директор и юриста на предприятието. Част от мотивите за бързо направените промени е липсата на добър синхрон в екипа. Ганчев е на поста едва от седмица, в рамките на която организира спешната чистка. На фона на бързите промени в екипа на новия директор незабелязан остава провалът с конкурса за новите 30 тролейбуса на немската фирма „МАН”, които трябваше да возят софиянци още за Коледа.

Продължават протестите срещу "Енел"

в. Дневник

Протестите на инициативен комитет от жители на община Гълъбово срещу екологичните проблеми, предизвикани от ТЕЦ "Марица-изток 3", собственост на италианската компания "Енел", ще продължат, докато не бъде създадена държавна комисия. Протестиращите ще блокират за час международния път Русе - Свиленград в района на "Брикел", заяви председателят на комитета и общински съветник от БСДП Бойко Митев пред "Дневник". Спорът между италианската компания и общината продължава повече от година, без да има индикации, че скоро ще бъде решен. Митев твърди, че местното население буквално е подложено на геноцид години наред и диша серен диоксид.

МВР, общината и търговците ще строят автоборса в София

в. Дневник

В София ще бъде изграден нов автомобилен център, който ще събере на едно място администрацията на КАТ, колите за продажба и офисите на вносителите. Това обявиха в понеделник от Асоциацията на вносителите на автомобили (АВА), главният архитект на София Петър Диков и вътрешният министър Румен Петков. Проектът е по предложение на Диков и общината, а обсъждането му продължава близо година. Главният архитект обясни, че теренът, върху който ще бъде изграден новият автоцентър, е на пресечката на бул. "Цариградско шосе" и Околовръстното шосе и е върху 120 дка. Той е в близост до сегашната най-голяма автоборса в кв. "Горубляне", която ще бъде закрита.

Частни компании ще спасяват по море 

в. Дневник

Изпълнителна агенция "Морска администрация" (ИАМА) ще сключи договори с частни компании, които да поемат спасяването по море. Това съобщи във Варна директорът Николай Апостолов. Целта е да бъдат снижени разходите, които ИАМА заделя за издръжката на единствения български спасителен кораб "Перун". В момента сумата е около 400 хил. лв. Подобен разход за плавателен съд, който се използва веднъж или два пъти годишно, е нецелесъобразен, затова корабът най-вероятно ще бъде продаден, посочи Апостолов. Решение за съдбата на кораба ще бъде взето до месец.

Столичани ще плащат със SMS и в градския транспорт

в. Сега

Нова алтернатива за таксуване на пътниците в градския транспорт обсъжда Столична община. Идеята е пътниците да разполагат с още един вариант за заплащане на услугата - чрез изпращане на SMS. Този тип плащане беше въведено при паркирането в синя зона. Сред мобилните оператори има готовност да предложат такъв продукт, коментираха общинари. При плащане със SMS контролът ще се извършва със специални апарати, с които се проверява телефонът на пътника, обясниха експерти. Такава система има в Хелзинки. За прилагането й обаче трябва да се постигне споразумение с всички мобилни оператори, за да няма неравнопоставеност между пътниците. Не е ясно и как нововъведението ще се отрази на цената на билета заради комисионата за обслужване на системата. И сега обаче в нея са калкулирани разходите по продажбата на билети.

Изнасяме локомотиви за Китай и Косово

в. Стандарт

Локомотиви, произведени в България, се използват в Китай и Косово. Русенската фирма "Експрес сервиз" строи в момента два големи дизелови локомотива за нуждите на косовските железници. Това ще е първата доставка на българско оборудване в новата държава, обясниха от компанията. Факт е и първият български износ за Китай.
 В азиатската страна са доставени два малки електрически локомотива, които ще маневрират мотрисите в пекинското летище. Тази доставка е част от мащабната модернизация на порта във връзка с олимпийските игри. Локомотивите успешно са преминали тестове в Германия и вече са доставени в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:23 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още