IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Учредява се Институт за външна търговия

Институтът няма да е със статут на висше учебно заведение, а първоначално ще издава удостоверения за завършени семинари

13:03 | 24.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Учредява се Институт за външна търговия
Създава се Български институт за външна търговия (БИВТ), съобщи на пресконференция днес председателят на Българската стопанска камара (БСК) Божидар Данев.

Институтът няма да е със статут на висше учебно заведение, като първоначално ще издава удостоверения за завършени семинари, а по-късно, след като бъде лицензиран, ще издава сертификати за специализация.

Данев и директорът на новоучредения институт Жечко Димитров обясниха, че идеята за създаването му е възникнала поради влошените през последните години показатели на външнотърговския баланс и дефицита по текущата сметка.

На въпрос на Investor.bg беше уточнено, че учредители на института, който е неправителствена организация, са 50% БСК, а останалите учредители са физически лица, като между тях е и един от учредителите на финландския институт за външна търговия.

Първоначално ще се провеждат само еднодневни семинари и пазарни курсове, като цената за един участник за тях е съответно 290 лв. и 390 лв.

Първият семинар ще бъде проведен още утре и той ще се отнася за възможностите за бизнес и износ в Германия, като някои от основните цели на семинара ще бъдат стратегиите за навлизане на пазара, общ преглед на данъчната и правната система, водещи панаири и изложения в страната и други.

Вторият семинар, който ще се проведе в средата на април, ще се отнася за пазарите в Русия, като сред темите ще са подготовка за проникване на руския пазар, реклама и маркетинг в страната и други.

Очаква се до края на годината да бъдат проведени общо 7 основни семинара, а вероятно следващата година ще започне провеждане на семинари с продължителност от няколко седмици, включително и запознаване на място с потенциални бизнес партньори от определена страна.

Темите, които ще разглеждат семинарите и курсовете, ще се основават главно на проявения интерес от страна на фирми в дадени области, беше отговорено на въпрос на Investor.bg. По поръчка на фирми също така би могло да се правят и маркетингови проучвания на определени външни пазари за определени стоки. На фирмите ще бъде съобщавано при такива случаи какъв е шансът им да излязат на съответния пазар, включително и ако нямат такъв.

На въпроси във връзка с търговията на България със Сърбия и Косово Данев каза, че със Сърбия за миналата година имаме положителен търговски баланс в размер на 372 млн. долара, а относно Косово той посочи, че смята този пазар за сравнително печеливш, но рисков и без голям потенциал за развитие.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още