IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 24 март

07:36 | 24.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 24 март
Връщаме юпитата с 4 бона заплата
в. Стандарт
 
България ще връща своите юпита в родината със заплати от 4 хиляди лева. Държавата им обещава добри условия за бизнес, както и помощ да свият гнездо където искат в страната. Мерките са предвидени в Национална стратегия по миграция и интеграция, която подготвя правителството. Целта е да се сложи край на изтичането на мозъци в чужбина. Посолствата ни ще отварят социални бюра, където ще предлагат оферти на гурбетчии с висока квалификация. "Повечето българи в чужбина се интересуват от банковата сфера, където средна ръка специалисти могат да получават около 3000 лева месечно, а някои инженери и по 4000 лева", каза Лиляна Станкова от социалното министерство.
 
Строители фалират заради скъпи терени
в. Стандарт
 
Скъпите терени за строеж, които инвеститорите закупиха в столицата, ще им изядат главата, прогнозират експерти. За да си избият вложенията и да излязат на печалба при толкова скъпа земя, стойността на продаваните в сградата имоти трябва да е космическа. Затова някои заложиха цени между 2000 и 3000 евро за квадратен метър, и то "на зелено". Така обикновен апартамент излиза между 200 и 300 хил. евро. А за тези пари можеш да си купиш луксозно жилище в центъра на Виена или три апартамента във Франкфурт. А и българите, които са готови да извадят подобна сума за дом в кооперация, никак не са много, коментират анализатори. Според тях предприемачите, които са успели да се сдобият с някой от последните свободни терени в София, сами са си заложили бомба със закъснител.

Строят забавачки върху терени на “Софийски имоти”
в. Новинар
 
Общинските дружества “Софийски имоти” и “Спортна София” разполагат с терени за изграждане на нови детски градини, стана ясно вчера на кръгла маса, проведена в общината. Главният архитект на столицата Петър Диков потвърди за “Новинар” намерението да се използва базата на общинските дружества, като уточни, че основната фирма, чиито терени ще бъдат застроени е “Софийски имоти”. Проблемът е, че при нея има най-много процедурни неясноти и още не е ясно на какви площи от дружеството може да се разчита, допълни той. Архитектът вече е издал над 20 визи за строеж на детски заведения в почти всички столични райони. При тях нямало необходимост от отчуждаване и те били напълно общински. Въпрос на време и на инвестиции е върху тях да се построят нови сгради за детски градини. Пожелавам си в най-скоро време терените да станат 60, каза Диков.
 
Властта обмисля да махне затвора за даване на подкуп
в. Сега
 
Управляващото мнозинство обмисля идеята даването на подкуп да се декриминализира. За подобна промяна в Наказателния кодекс пръв заговори шефът на вътрешната комисия Минчо Спасов (НДСВ). Неговата идея е даващите подкуп да се освободят от наказателна отговорност с цел да съдействат на борбата срещу корупцията. В момента наказанието за даване на подкуп е затвор до 10 години и глоба до 15 хил. лв.
 
"Подобна идея вече беше обсъждана, когато променихме НК по отношение на купуването и продаването на гласове", коментира пред "Сега" депутатът от БСП Надя Антонова, която е член на правната комисия. Според нея и досега в някои случаи има подобна практика. "Разследващите органи понякога определят като свидетел този, който е дал подкупа, а обвиняем е само този, който го е получил", обясни Антонова. Това обаче не е регламентирано в закон и преценката за подобни действия е субективна.
 
Казусът "Иракли" отново е на брюкселски адрес
в. Дневник
 
След близо 2 години на безуспешни протести срещу застрояването в местността Иракли коалицията от 14 екоорганизации "За да остане природа в България" изпрати в петък жалба до Генерална дирекция "Околна среда" на Европейската комисия. Природозащитниците подадоха сигнал до дирекцията в началото на февруари, а от ЕК поискаха допълнителна информация, за да могат да преценят дали има нарушение на европейското законодателство. Според сдруженията строителните проекти на Иракли нарушават Директивата за хабитатите, като в жалбата си са изложили и аргументите си за това заключение.
 
До май 2007 г. бяха изсечени лонгозните гори по естуара (устието на река, вливаща се в море или океан) на река Вая. Нареждането за това е от Министерството на бедствията и авариите, за да се преодолели щетите от наводненията през лятото на 2006 г. и за да се предотвратят бъдещи. За тази цел река Вая е отклонена от естествения си път и вкарана в изкуствено корито. Така са унищожени близо 30% от лонгозните гори, които са защитени в "Натура 2000" като местообитания на застрашени видове в зоната Иракли - Емине. Това стана въпреки забраната на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров от август 2006 г. да спре издаването на разрешителни за строеж, строителни дейности или разрушаване на хабитати в продължение на 1 година в района на Иракли.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:50 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още