IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Възстановяват строителството на 10 язовира за питейно водоснабдяване

Ще започне и строителството на пречиствателна станция за питейната вода на Хасково

11:08 | 23.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
Възстановяват строителството на 10 язовира за питейно водоснабдяване
Стартираме възстановяването на строителството на язовирите в България за питейно водоснабдяване, като преди това имаше година и половина подготовка, съобщи за Investor.bg зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Димчо Михалевски.

Става въпрос за 10 язовира, които са в някаква степен на строителство, т.е. това са капитални вложения, които са замразени повече от 8 години. Язовирите в експлоатация са 17.

Част от средствата за финансиране на строителството ще бъдат осигурени чрез заем от Световната банка, където има компонент, свързан с язовирите „Нейковци” в Трявна, „Луда Яна” в Панагюрище, в Мадан, Рудозем и язовир „Студена”. Предвижда се през втората половина на тази година да стартират процедурите за избор на изпълнител след одобрението на заема от борда на директорите а Световната банка в края на май.

На въпрос на Investor.bg относно изграждането на пречиствателни станции в страната през настоящата година Михалевски посочи, че през 2008 г. ще бъде изградена и въведена в експлоатация пречиствателната станция за питейни води в Сандански, ще се възстанови строителството на пречиствателните станции за питейни води за Дупница и Бобов дол и за Сливен, като амбицията е да бъдат завършени за една година.

Ще започне и строителството на пречиствателна станция за питейната вода на Хасково. „Не случайно пречиствателните станции са концентрирани в района на река Марица – там има проблем със съдържанието на манган, нитрати и нитрити”, поясни Михалевски.

Освен това тази година се предвижда въвеждането в експлоатация на пречиствателните станции за отпадни води на Димитровград и Стара Загора, като тези станции ще са на стойност над 30 млн. евро. До средата на следващата година ще бъде завършена пречиствателната станция за отпадни води на Хасково, която е на стойност над 17 млн. евро.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:41 | 21.03.08 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още