IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Одобрихме Лисабонския договор

С него се променят договора за Европейския съюз и договора за създаване на Европейската общност и се засягат почти всички аспекти от организацията и дейността на ЕС

15:23 | 21.03.08 г.
Одобрихме Лисабонския договор
Парламентът одобри Договора от Лисабон, съобщи Dnes.bg. С него се променят договора за Европейския съюз и договора за създаване на Европейската общност и се засягат почти всички аспекти от организацията и дейността на ЕС.

От общо 210 народни представители 195 гласуваха в подкрепа на ратификацията на договора, против бяха 15, въздържали се няма.

Седем ще са институциите на ЕС според Лисабонския договор - Европейският парламент, Европейският съвет, Съветът, Европейската комисия, Съдът на Европейския съюз, Европейската централна банка и Сметната палата.

Предвижда се ЕС да избира свой председател (президент) за срок от две години и половина, като мандатът му ще може да бъде удължен еднократно. Той ще ръководи Съвета.

Въвежда се постът на Върховен представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката за сигурност, който едновременно ще е и заместник-председател на на комисията по външни отношения.

Намалява се обаче съставът на Европейската комисия.

Занапред националните парламенти ще могат пряко да се намесват в европейския законодателен процес.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:48 | 04.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още