IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 21 март

08:00 | 21.03.08 г.
Преглед на печата за 21 март
Борисов даде "половин царство" на строителните предприемачи
в. Дневник
 
Срещу отказ от заведено дело за поскъпването на разрешенията за строеж в София строителните предприемачи вече ще участват в решаването на най-важните за столицата въпроси - къде и в какво да се инвестира, почистването и дори общинския бюджет. Администрацията на Борисов е "склонила" на този практически отказ от управленски суверенитет в извънсъдебно споразумение с Българската предприемаческа камара и Националната асоциация на строителите на жилища, за да избегне евентуална загуба във Върховния административен съд (ВАС) по заведеното миналата година дело заради поскъпване на строителните разрешителни около 20 пъти - до 12 лв. на кв.м. През май Софийският градски съд взе решение в полза на бранша, което общината обяви, че ще обжалва, но и до днес, близо година, делото под №1 на СГС все още не е стигнало до Върховния административен съд, както в четвъртък уточниха оттам. След сключеното споразумение отпада и необходимостта върховният съд да се произнася, но така остава неясно кой точно се е отказал от делото - строителите или общината.
 
400 млн. лева са харчени незаконно
в. Стандарт
 
Близо 400 млн. лв. са платени за обществени поръчки, в които са открити нарушения. Всяка 12-а сделка е с грешки при възлагането или при сключване на договорите. Това каза Иво Кацаров, шеф на отдел в Агенцията по обществени поръчки. Над 5 млрд. лв. е стойността на възложените у нас обществени поръчки през 2007 г. 8% от тях са с нарушени процедури. Най-честите грешки са при спазване на сроковете и сключване на договорите. 347 са нарушенията при възлагане на поръчки за доставка, сбъркани са 305 поръчки в строителството, както и 288 за услуги. 2% от договорите са сключени без процедура за възлагане на обществена поръчка.
 
Константин Жеваго изкупува кремиковски облигации
в. Дневник
 
Константин Жеваго изкупува кремиковски облигации. Новината беше съобщена от комитета на облигационерите, които към момента притежават 50% от дълговите книжа, и от икономическия министър Петър Димитров. Целта на украинския милиардер е да постави правителството под натиск да му окаже съдействие за придобиването на металургичния комбинат и да избегне евентуално наддаване със световния лидер "Арселор Митал", който се контролира от по-големия брат на настоящия мажоритарен собственик Лакшми Митал.
 
Наемите се качили с 4-6% за 3 месеца
в. Сега
 
Наемът за обикновен двустаен апартамент в София е нараснал средно с около 4% за периода декември 2007- март 2008 г., а за тристаен в престижен район повишението е около 6.4%. Това регистрира Industry Watch в анализа си за пазара на жилища през първото тримесечие на годината. Въпреки че нарастват, рентите продължават да изостават от продажните цени и срокът за изплащане на апартамент (съотношението цена/наем) се е удължил от 188 на 234 месеца, показва изследването.
Според Industry Watch иде охлаждане на интереса към жилищни и ваканционни имоти, а настъпва модата на бизнесплощите - офиси, складове, логистични центрове и т.н. Въпреки това пазарът ще остане във възход и цените на апартаментите ще растат с по 13-14% през следващите 5 години. Прогнозата се основава на очакваното покачване на доходите на българите и на кредитирането. Ръстът на жилищните заеми у нас към края на януари показва забавяне, но все пак остава висок - 62% годишно. За сравнение в страните от еврозоната обемът на ипотечните кредити се увеличава само със 7.1% годишно.
 
Брюксел може да даде още пари за “Козлодуй”
в. Новинар
 
Очаква се скоро Брюксел да разгледа искането на България за допълнителни компенсации заради затварянето на 3-и и 4-и блок на ЕАЦ “Козлодуй”, съобщи вчера Фернанд Араделас, говорител на Комисията по въпросите на енергетиката в Европейския парламент. По неофициални данни е възможно ЕС да ни отпусне около 80 милиона евро годишно обезщетение.
 
"Омега" ще изгражда завод за черни метали в Айтос
в. Дневник
 
Софийското дружество "Омега" иска да изгради завод за черни метали в местността Суванлъка в землището на Айтос. Това стана ясно по време на общественото обсъждане на доклада по ОВОС в понеделник. Компанията планира като начало за изграждането на завода инвестиции в размер на около 15 млн. евро. Обектът ще има производствена и административна сграда, складове за суровината и готовата продукция, ремонтна работилница, бензиностанция, паркоместа и трафопост.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:54 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още