IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 20 март

08:00 | 20.03.08 г.
Преглед на печата за 20 март
Принудително отчуждаване може да има и в частна полза
в. Дневник
 
Държавата да може да отчуждава принудително частни имоти по ускорена процедура не само за публични, но и за частни инфраструктурни обекти - това предвиждат законови промени, подготвени от Министерския съвет. Условието е частните електроцентрали, ВиК съоръжения или депа за отпадъци да бъдат определени от правителството като национален инфраструктурен обект, от който държавата има нужда. Идеята беше коментирана от повечето юристи като спорна и дори противоконституционна. Поправките в Закона за държавната собственост са обнародвани на сайта на правителството и се съгласуват със заинтересуваните ведомства.
 
Техниката поевтинява плахо и за кратко
в. Сега
 
Едва забележимо поевтиняване на телевизори, компютри и микровълнови печки ще зарадва българските клиенти заради поевтиняването на долара. Причината е, че тези стоки се внасят у нас от Китай и цените им се калкулират в долари, а през последните шест месеца американската валута се срина с 11-12% спрямо еврото и съответно българския лев. През септември доларът се търгуваше за 1.40 лв., а сега курсът му е 1.24 лв.
"Купуваме на около 5% по-ниска цена уредите от Китай, които сме заявили за внос още преди месец, и новите доставки вече започват да пристигат в складовете ни", съобщиха пред "Сега" от търговския отдел на "Зора". Оттам обаче уточниха, че поевтиняването ще е за кратко, защото производителите в страната на изгряващото слънце вече са започнали да вдигат цените в местната валута - юана. Затова при следващите доставки на техника от цените ще се върнат на старите си нива и дори е възможно леко поскъпване.
 
Авиокомпаниите готвят поскъпване
в. Сега
 
Високите цени на самолетното гориво карат много авиокомпании, включително и нискотарифните, да преразгледат тарифите си и да ги увеличат. Вчера за това съобщиха от ЕasyJet, която има полети от София до Лондон. Макар че от авиокомпанията не съобщават конкретни цифри, вчера от там съобщиха, че ако сегашните цени на билетите се задържат, разходите им за гориво ще се увеличат с около 45 млн. лири.
Очаква се днес нашият Министерски съвет да намали таксите за пътници през лятото на летищата във Варна и Бургас по предложение на транспортното министерство.
 
Туроператорите в паника заради Косово
в. Новинар
 
Екскурзиите с автобус до Западна Европа поскъпват заради признаването на Косово. Българските туристически агенции са в паника от това, че техни автобуси трябва да преминават през територията на Сърбия, за да стигнат до някоя страна в Европейския съюз. Причината е предстоящото официално признаване на независимостта на Косово от България, което ще доведе до усложняване на отношенията ни със Сърбия. Според туроператорите у нас това ще наложи драстични проверки на преминаващите туристи от страна на сръбските власти. За да не се минава през територията на Сърбия, агенциите вече подготвят заобиколни маршрути, които обаче ще бъдат по-дълги с часове, а и доста по-скъпи.

Тировете губят €300 на курс
в. Стандарт
 
Стотици хиляди левове ще изгубят товарните превозвачи у нас заради признаването на Косово, притесняват се от фирмите. В момента по-голямата част от тировете за пристанищата в Хърватия и Западна Европа минават през Сърбия. Заобикалянето удължава пътя с 200-300 км. Освен това тировете ще трябва да се съобразяват и с различните митнически режими и ограниченията за масата на превозните средства, които има в Румъния и Унгария. Законите на ЕС не позволяват на най-тежките камиони да преминават през територията на общността, обясни Росен Димитров от Българската асоциация на сдруженията в автотранспорта. Това означава, че те задължително трябва да минат през Сърбия. Според запознати само митническата обработка на документите на тир, пътуващ до Хърватия през Румъния и Унгария, ще струва между 100 и 150 евро повече.

Общо сто яхти са продадени за година у нас
в. Дневник
 
Около сто яхти са продадени през миналата година, сочи обобщената справка на основните вносители на луксозни любителски лодки за България. Очакванията им са, че през тази година оборотите им ще растат, като надминат 30 млн. евро. Според представителите на яхтения бизнес България има потенциала да се превърне в дестинация от европейската карта на яхтения туризъм. В момента обаче това бъдеще се възпрепятства от липсата на модерни яхтени пристанища в морските ни курорти. Единственото засега ново яхтено пристанище е в курорта Свети Влас. Това е "Марина Диневи", което беше завършено и официално открито през миналата година. В строеж сега са няколко други яхтени пристанища - Созопол, Балчик и др.

Варна ще строи басейни и градини за 50 млн. лв.
в. Дневник
 
Почти една четвърт от бюджета на община Варна ще бъдат отделени за благоустройство и чистене, съобщи Стефка Господинова, шеф на дирекция "Финанси и бюджет". Сумата е 50.2 млн. лв., като в тези пари влизат поддръжката на зелените площи, реконструкция на паркове и градини и проектирането на нови. Само за озеленяване ще бъдат похарчени 4 млн. лв. Девет са фирмите, на които администрацията е възложила поддържането на зелените площи.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 20.03.08 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още