IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЧЕЗ увеличи размера на предлаганото повишение, синдикатите искат още

Новото предложение на компанията означава, че средното основно месечно възнаграждение на служителите в компанията ще достигне 673 лева

16:28 | 19.03.08 г.
Автор - снимка
Създател
ЧЕЗ увеличи размера на предлаганото повишение, синдикатите искат още
ЧЕЗ Разпределение България направи ново предложение за увеличение на възнагражденията на служителите на дружеството, което предвижда 19,9% ръст на основните заплати или с 2,9 процентни пункта повече от заявената до момента готовност за 17% увеличение, на работна среща със синдикатите. От синдикатите са поискали 23% повишение на основните заплати, се казва в съобщението на компанията.

Новото предложение на ЧЕЗ Разпределение България означава, че средното основно месечно възнаграждение на служителите в компанията ще достигне 673 лева, а сумата на брутното трудово възнаграждение и социалните придобивки ще възлезе средно на 1073 лева месечно. В тази цифра не са включени допълнително пенсионно осигуряване в размер на 35 лева на човек на месец и допълнително здравно осигуряване в размер на 10 лева на човек на месец, които са изцяло за сметка на работодателя, или общо цялата сума е 1118 лева.

Ръстът на средната брутна заплата в дружеството през 2006 г. спрямо 2005 г. е 19,7%, а за 2007 г. спрямо 2006 г. този ръст е 19,9%, припомниха от дружеството. Към края на 2007 г. средната основна работна заплата на служителите в ЧЕЗ Разпределение България е 562 лева, като сумата на брутното трудово възнаграждение и социалните придобивки възлизат средно на 937 лева месечно.

В рамките на днешната среща от ръководството на ЧЕЗ са потвърдили и готовността на дружеството да изпълни искането на синдикатите за 20% увеличение на заплащането за извънреден труд, нощен труд и дежурства, както и искането за изплащане на сума в размер на 3 лева на ден по Наредба 11.

До момента със синдикатите е постигнато съгласие и по следните техни искания: прилагането на Наредба 11 за безплатна храна и/или добавки към нея за периода ноември 2007 г. - януари 2008 г., изплащане на максимално договорените суми по Наредба 11 и начина за предоставяне на писмени отговори на въпросите на синдикатите.

От ръководството на ЧЕЗ очакват постепенно сближаване на позициите на компанията и синдикатите, както и скорошно постигане на споразумение и подписване на нов Колективен трудов договор.

В съобщението отново се подчертава, че дори в случай на ефективна стачка електроснабдяването в Западна България няма да бъде засегнато.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още